Τουρκία: Στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο με τις προειδοποιήσεις στους Ρώσους χειριστές

Τουρκία: Στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο με τις προειδοποιήσεις στους Ρώσους χειριστές

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ένα ηχητικό αρχείο όπου έχουν καταγραφεί οι προειδοποιήσεις που απηύθυνε η τουρκική πολεμική αεροπορία στους Ρώσους χειριστές του βομβαρδιστικού προτού το καταρρίψουν κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η φωνή που ακούγεται σε αυτήν την ηχογράφηση λέει: «αλλάξτε κατεύθυνση».

Νωρίτερα, ο χειριστής του ρωσικού αεροσκάφους, ο οποίος επέζησε από την κατάρριψη του βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά, υποστήριξε σήμερα ότι δεν έλαβε καμιά προειδοποίηση από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία και διαβεβαίωσε ότι το ρωσικό αεροσκάφος δεν είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων και τηλεοπτικά δίκτυα της Ρωσίας. «Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση. Ούτε μέσω ασυρμάτου ούτε μέσω οπτικής επαφής. Δεν υπήρξε καμία επαφή» τόνισε ο Κονσταντίν Μουράκτιν.

«Εάν (η τουρκική πολεμική αεροπορία) ήθελε να μας προειδοποιήσει, θα μπορούσαν να το κάνουν πετώντας σε παράλληλη πορεία με εμάς. Δεν έγινε τίποτα τέτοιο» προσέθεσε ο ίδιος. Όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν το ρωσικό αεροσκάφος είχε εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο, ο πιλότος απάντησε «το αποκλείω μετά βεβαιότητας, ούτε για ένα δευτερόλεπτο». «Πετούσαμε σε ύψος 6.000 μέτρων, ο ουρανός ήταν καθαρός, μπορούσα να δω με απόλυτη ακρίβεια στον χάρτη και στο έδαφος που βρίσκονταν τα σύνορα και που βρισκόμασταν εμείς» τόνισε ο άνδρας.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως «η Μόσχα δεν σκοπεύει να κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Αγκυρα». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «δεν έχει αλλάξει η στάση της Ρωσίας απέναντι στον τουρκικό λαό».

«Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν πρόκειται για μια αυθόρμητη ενέργεια, αυτό μοιάζει πολύ με μια προσχεδιασμένη πρόκληση», εκτίμησε επίσης ο Λαβρόφ. Ο τούρκος υπουργός «προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας λέγοντας πως το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε συνολικά για 17 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο», σύμφωνα με τον Λαβρόφ. Όμως «η επίθεση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας πως η Μόσχα πρόκειται να επανεξετάσει σοβαρά τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να φιλοξενήσει οποιονδήποτε Τούρκο αξιωματούχο και επεσήμανε πως «δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι τρομοκράτες κάνουν χρήση του τουρκικού εδάφους».

Το πρωί της Τετάρτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διευκρίνισε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά την κατάρριψη από την τουρκική πολεμική αεροπορία του ρωσικού μαχητικού, λέγοντας ότι ενήργησε απλώς για να υπερασπισθεί τη δική της ασφάλεια και τα δικαιώματά της επί των συνόρων της.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρηματικό συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη, ο  τούρκος πρόεδρος  δήλωσε επίσης ότι το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος εβλήθη όταν βρισκόταν εντός του τουρκικού εναερίου χώρου και κατέπεσε σε συριακό έδαφος, αν και συντρίμμια του έπεσαν στην Τουρκία και τραυμάτισαν δύο τούρκους πολίτες.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Ομπάμα

Είχε προηγηθει τηλεφωνική επικοινωνία τα ξημερώματα της Τετάρτης του πρόεδρου, Ταγίπ Ερντογάν, με τον αμερικανό ομόλογό του, Μ. Ομπάμα, κατά την οποία επικεντρώθηκαν στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως η αποκλιμάκωση της έντασης είναι προτεραιότητα, ενώ θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι δύο πλευρές να μην προβούν σε παρόμοιες ενέργειες, κάτι που ανέφερε και η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πάντως, είπε στον κ. Ερντογάν ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία.

Αυτό άλλωστε ανέφερε και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το επεισόδιο, σε μια προφανή στήριξη της Τουρκίας από τις ΗΠΑ.

«Θωρακίζει» τη βάση της στη Συρία η Ρωσία

Την ανάπτυξη συστημάτων S-400 που θα θωρακίσουν την αντιαεροπορική άμυνα της στη βάση της στη Συρία, ανακοίνωσε ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων τελευταίας γενιάς θα ολοκληρώσει τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ανοικτά της επαρχίας της Λαττάκειας ρωσικού καταδρομικού πλοίου εξοπλισμένου με πυραύλους Moskva και αντιαεροπορικά συστήματα και την συνοδεία των ρωσικών βομβαρδιστικών που επιχειρούν στη Συρία από ρωσικά καταδιωκτικά αεροσκάφη.

Φοβούνται τις οικονομικές συνέπειες οι Τούρκοι

Ο τομέας της ενέργειας που συνιστά το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, καθώς και άλλες εμπορικές συναλλαγές, όπως ο τουρισμός, αλλά και διάφορα πολιτικά ζητήματα όπως οι Κούρδοι της Συρίας είναι η ατζέντα του πιθανού κόστους για την Τουρκία.

Ο οικονομικός και πολιτικός «πόλεμος» που μπορεί να κηρύξει η Μόσχα στην 'Αγκυρα αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία της τουρκικής πλευράς.

Προς το παρόν υπάρχει μόνο η πληροφορία που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί απόφασης της Μόσχας να σταματήσει τις εισαγωγές λευκού κρέατος από την Τουρκία, από την 1η Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών αφορούν το φυσικό αέριο, διακοπή της εισαγωγής του οποίου θα έχει τρομερές επιπτώσεις στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τον αγωγό «Turkish Stream» μετά τη δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ότι ενδέχεται να δεχτούν πλήγμα κάποια κοινά σχέδια Ρωσίας – Τουρκίας.

Πρόβλημα για το συριακό

Θέση για το θέμα πήρε και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ η οποία δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον της γερμανικής Βουλής πως η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία περιέπλεξε τη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση..

«Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία…Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση. Φυσικά κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται το έδαφός της, αλλά, από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε πόση ένταση υπάρχει στην κατάσταση στη Συρία και στη γύρω περιοχή. Μίλησα χθες με τον πρόεδρο της Τουρκίας και του ζήτησα να κάνει τα πάντα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», είπε η καγκελάριος.

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή