Σε νέες χαμηλές «πτήσεις» ο προϋπολογισμός για τον πολιτισμό

Σε νέες χαμηλές «πτήσεις» ο προϋπολογισμός για τον πολιτισμό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Πολιτισμού ήταν πάντα από τα πρώτα «θύματα». Η Ελλάδα ποτέ δεν έδινε πολλά χρήματα στον πολιτισμό. Και έτσι συνηθίσαμε να βλέπουμε φορείς να υπολειτουργούν, δημόσια μουσεία και οργανισμούς να «δοκιμάζονται». Οσο για τους καλλιτέχνες, την τελευταία εξαετία έμαθαν να πορεύονται μόνοι στη γενική κρίση.

Για το 2016 τα χρήματα που θα πάρει ο πολιτισμός είναι 333 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι δαπάνες που εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό για το ΥΠΠΟΑ είναι 281 εκατ. ευρώ. Τα 50 εξ αυτών είναι για τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τα υπόλοιπα 231 εκατ. για τον πολιτισμό. Σε αυτά προστίθενται και άλλα 102 εκατ. από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αν όμως από τα 231 εκατ. ευρώ αφαιρέσουμε περίπου 147 εκατ. που αναλογούν για μισθοδοσία, δεν μένουν και πολλά.

Ποιες απ’ όλες τις τρύπες μπορεί να κλείσει κανείς με αυτά τα χρήματα στο υπουργείο Πολιτισμού; Υπάρχει βέβαια και το δεκανίκι του ΕΣΠΑ. Αλλά κι εκεί δεν είναι παρήγορο ότι οι ρυθμοί απορρόφησης είναι αργοί.

Η εισηγητική του προϋπολογισμού περιλαμβάνει όλες τις εκκρεμότητες του υπουργείου που θα αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία. Την ανασυγκρότηση του θεσμικού πλαισίου για τη χορηγία και του ΤΑΠ, την υποστήριξη δράσεων σύγχρονου πολιτισμού, τη συνεργασία τομέων, την εξωστρέφεια, καθώς και την αμοιβαία ίδρυση πολιτιστικών κέντρων στην Ελλάδα και την Κίνα…

Ο τουρισμός από την Κίνα είναι παλιός πόθος και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επίσης, ο δανεισμός αρχαιοτήτων. Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές αρχαιότητες είναι διαρκώς καθ’ οδόν, αφού εμείς δεν έχουμε τα χρήματα για τη διοργάνωση ενός μεγάλου αρχαιολογικού γεγονότος.

Μιας και τα χρήματα όλο και λιγοστεύουν, ίσως είναι ευκαιρία να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες. Γιατί καλά όλα αυτά τα σχέδια περί της ανασυγκρότησης φορέων που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει χρόνια τώρα. Μήπως προηγουμένως να δούμε γιατί είναι κλειστές 9 ολόκληρες αίθουσες στο πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο Ηρακλείου; Θα μπορεί, επίσης, το πρώτο μουσείο της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό, να λειτουργήσει με όλες του τις αίθουσες ανοιχτές; Γιατί παιδεύουμε τόσο την ιστορία του ΕΜΣΤ; Πάνω απ’ όλα έχουμε φροντίσει όταν ανοίξει με το καλό, όπως και όταν λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις στο Ιδρυμα Στ. Νιάρχος, να εξασφαλίσουμε πως θα λειτουργήσουν;

Η αριστερά περηφανευόταν πάντα ότι είναι προνομιακό πεδίο για εκείνη ο πολιτισμός και η παιδεία. Καιρός να το αποδείξει με πράξεις. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι η εποχή δεν σηκώνει γαλαντομίες αλλά δεν μιλά κανείς γι’ αυτό. Μιλά για τη στήριξη εκείνη που στοιχειωδώς θα εξασφαλίσει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και θα αναδείξει τη σύγχρονη δημιουργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή