Εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ εκπέμπουν SOS

Εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ εκπέμπουν SOS

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένο συγκοινωνιακό έργο, απαξιωμένο στόλο και ελλείψεις σε προσωπικό συνθέτουν την εικόνα των συγκοινωνιών (αστικών και όχι μόνο) της χώρας, όπως καταγγέλλουν οι ενώσεις εργαζομένων σε αυτές. Είναι από τις ελάχιστες φορές που εργαζόμενοι και απερχόμενη διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών συγκλίνουν, κρούοντας αμφότεροι τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των εταιρειών. Η πρόταση των σωματείων εργαζομένων για την αποτροπή της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου περιλαμβάνει την είσπραξη των οφειλών που έχουν τα υπουργεία προς τον ΟΑΣΑ για την παροχή υπηρεσιών με μειωμένο ή μηδενικό εισιτήριο. Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε απερχόμενος και ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Γρ. Δημητριάδης, οι οφειλές των υπουργείων προς τον οργανισμό θα μπορούσαν να καλύψουν μεγάλο μέρος της τρύπας που έχει δημιουργηθεί στους προϋπολογισμούς των συγκοινωνιακών εταιρειών.

Για δραματική μείωση του συγκοινωνιακού έργου της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες έκανε λόγο ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ Λεωνίδας Σκούλος. «Το 2009 τα λεωφορεία ήταν 1.703 και σήμερα μόλις 1.127, ενώ τα δρομολόγια 15.857 το 2009 και 11.103 το 2015», περιέγραψε. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σοβαρές ελλείψεις σε οδηγούς και τεχνικούς, ενώ ζήτησε για ακόμη μία φορά συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό ώστε να του εξηγήσουν ποια ακριβώς είναι η κατάσταση στις συγκοινωνίες.

Για αυξημένες χρονοαποστάσεις των δρομολογίων του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων ΗΣΠΑ Ελευθέριος Ρενιέρης, που εξήγησε ότι σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 4 και 6 λεπτών, αντί 3 λεπτών που ήταν πριν από μερικά χρόνια. «Η συγχώνευση των Μέσων Σταθερής Τροχιάς δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ανταλλακτικών για νέους και παλαιούς συρμούς», δήλωσε. Ανενεργό είναι το 50% του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Παν. Παρασκευόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις ειδικοτήτων όπως είναι οι μηχανοδηγοί.

Τα σωματεία εργαζομένων προανήγγειλαν μια 24ωρη απεργία το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή