Στην Κύπρο μετακόμισαν 42 ναυτιλιακές

Στην Κύπρο μετακόμισαν 42 ναυτιλιακές

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα λόγια στις πράξεις έχουν αρχίσει να περνούν ορισμένοι πλοιοκτήτες, οι οποίοι σπεύδουν να μετακινήσουν ήδη μέρος των δραστηριοτήτων τους από την Ελλάδα στην Κύπρο, επιχειρώντας να «θωρακιστούν» απέναντι σε μια ενδεχόμενη νέα αύξηση της φορολόγησής τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Λεμεσού, κ. Κώστα Γαλαταριώτη, κατά το τρέχον έτος, τουλάχιστον 42 ναυτιλιακές εταιρείες από την Ελλάδα, έχουν εγγραφεί στα αντίστοιχα επιχειρηματικά μητρώα της Κύπρου. Ηδη, αρκετές από αυτές έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στη χώρα, έχοντας ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς και έχοντας μισθώσει και γραφεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη της Λεμεσού είναι το μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο εταιρειών παροχής υπηρεσιών διαχείρισης πλοίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διαθέτοντας περισσότερες από 130 εγκατεστημένες εταιρείες που επιχειρούν διεθνώς.

Η τάση αυτή μετεγκατάστασης των ελληνικών εταιρειών προς την Κύπρο έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει οικονομικούς καρπούς για την κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για το πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες ενισχύθηκαν κατά 9,3% σε 464 εκατ. ευρώ, έναντι του δεύτερου εξαμήνου του 2014. Ρόλο στην άνοδο αυτή διαδραμάτισε και το γεγονός ότι η Κύπρος έχει γίνει ελκυστικότερη για τους Ελληνες πλοιοκτήτες, ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα. Πράγματι, η συμβολή των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στα έσοδα της χώρας, αυξήθηκε από το 2% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 σε 6% φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί να επωφεληθεί του σχετικού ρεύματος, παρέχοντας διευκολύνσεις και λοιπές εξυπηρετήσεις. Σχεδιάζεται νέος νόμος, ο οποίος θα εξαιρεί τα παιδιά των εφοπλιστών που θα μεταφέρουν την έδρα των επιχειρήσεών τους στην Κύπρο, από την υποχρέωση να υπηρετήσουν στον κυπριακό στρατό. Η εξαίρεση αυτή θα χορηγείται εφόσον οι πλοιοκτήτες μεταφέρουν τόσο την επιχείρηση, όσο και την οικογένειά τους στην Κύπρο.

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, κ. Σπύρος Δανέλλης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, αναφορικά με τη φυγή των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών προς άλλες χώρες, κυρίως δε την Κύπρο. Ο κ. Δανέλλης επισημαίνει ότι από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι φανερό πως πολλοί πλοιοκτήτες, έχουν αλλάξει τις ροές του ναυτιλιακού συναλλάγματος προς ξένες τράπεζες, εξαιτίας των ελέγχων κεφαλαίων, που παρά τις ειδικές προβλέψεις που έχουν γίνει για τις ναυτιλιακές εταιρείες, συνεχίζουν να λειτουργούν ανασταλτικά για την εισαγωγή κεφαλαίων. Το αποτέλεσμα είναι να μην περνά πλέον όλο το ναυτιλιακό συνάλλαγμα από τις ελληνικές τράπεζες. Ενδεικτικά, τον Αύγουστο το ναυτιλιακό συνάλλαγμα (μεταφορές) που εισήλθε στη χώρα μας ανήλθε στα μόλις 570,7 εκατ. ευρώ, έναντι 1,069 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014 και 1,022,9 δισ. ευρώ το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατο ναυτιλιακό συνέδριο, εκπρόσωποι του κλάδου, στάθηκαν στη σημαντική αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων της ναυτιλίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα, όπως είχε επισημάνει ο κ. Ηρακλής Προκοπάκης, ανώτατο στέλεχος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Danaos Corporation, μετά και την υποχρεωτική αυξημένη συνεισφορά των εταιρειών του κλάδου, που ανέρχεται σε περίπου 110 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2017, αλλά και την ήδη υφιστάμενη φορολογία στο πλαίσιο του φόρου χωρητικότητας (tonnage tax), ήδη οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες φορολογούνται περισσότερο από τις αντίστοιχες του εξωτερικού και δη της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή