LUX, στη σκιά της τρομοκρατίας

LUX, στη σκιά της τρομοκρατίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Αν κάτι χαρακτήριζε αυτή τη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ήταν η αναφορά στην τρομοκρατία, με κάθε αφορμή. Σε ένα Στρασβούργο χειμερινό, που προετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα μάλλον μουδιασμένα, με πολύ διακριτική την παρουσία του στρατού στο κέντρο της πόλης. Στην προχθεσινή έναρξη της Ολομέλειας, ο πρόεδρος του Ε.Κ. Μάρτιν Σουλτς επανέλαβε μια φράση του Αλμπέρ Καμύ, που είχε χρησιμοποιήσει ο Χέλμουτ Σμιτ: «Εκείνοι που αποτυγχάνουν να συμφιλιώσουν την ελευθερία και την ασφάλεια αποτυγχάνουν σε όλα».

Πρόσθεσε: «Η ασφάλεια πρέπει να είναι οργανωμένη, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε την ελευθερία μας να περιοριστεί από εκείνους που θέλουν να μας φοβίσουν. Οι βίαιες επιθέσεις στη Γαλλία πριν από δέκα ημέρες στόχευσαν και τις αξίες του Ε.Κ.». Οι ευρωβουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατίας σε όλον τον κόσμο.

Χθες το μεσημέρι, ο Μάρτιν Σουλτς επανήλθε στο θέμα ανακοινώνοντας τον φετινό νικητή των κινηματογραφικών βραβείων LUX, που απονέμεται κάθε χρόνο (από το 2007) από το Ευρωκοινοβούλιο. «Ο σεβασμός στην πολυμορφία είναι το εγχείρημα που πρέπει να προασπιστούμε» είπε ο κ. Σουλτς, αναφερόμενος στους «εχθρούς της πολυμορφίας και στους αντιπάλους του Διαφωτισμού που θέλουν ωμά και βίαια να καταστρέψουν τον κοινό μας πολιτισμό».

Η σκηνοθέτις Ντιενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν από την Τουρκία τιμήθηκε με το LUX για την ταινία της «Mustang» («Ατίθασες»), συμπαραγωγή Γαλλίας, Γερμανίας και Τουρκίας, υπερισχύοντας των δύο άλλων συνυποψηφίων της: «Mediterranea» του Τζόνας Καρπινιάνο (Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Κατάρ) και «Μάθημα» των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ (Βουλγαρία – Ελλάδα). Ανάμεσα στους 209 ευρωβουλευτές (από τους 751 συνολικά) που ψήφισαν για το LUX, υπερψηφίστηκε μια ιστορία για τη θέση της γυναίκας στη σημερινή Τουρκία, και όχι το «φαβορί» «Mediterranea» με θέμα τη μετανάστευση στην Ευρώπη ή το «Μάθημα», το οποίο αναφέρεται στην «ηθική και την τιμή μας, σε μια κοινωνία όπου το χρήμα αποφασίζει», όπως είπε και ο Μάρτιν Σουλτς.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι παρά το προσεγμένο τελετουργικό της απονομής του βραβείου και της επισημότητας που επιφυλάσσει το Ευρωκοινοβούλιο στην εκδήλωση, το ενδιαφέρον παραμένει υποτονικό. Δεν είναι μόνο ο περιορισμένος αριθμός των ευρωβουλευτών που ψηφίζουν, αλλά και το γεγονός ότι μπροστά στον επείγοντα χαρακτήρα των θεμάτων για τα οποία καλούνται να συζητήσουν, το LUX εμφανίζεται σαν «διάλειμμα». Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να υποστηρίζεται έμπρακτα από τον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης η κινηματογραφική δημιουργία στην πολυπλοκότητα και πολυγλωσσία της. Και οι τρεις ταινίες, που επιλέγονται ως υποψήφιες για το LUX, υποτιτλίζονται στις 24 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.

Οι «Ατίθασες» είναι πέντε έφηβες αδελφές σε χωριό της Τουρκίας, που φυλακίζονται σπίτι τους επειδή γυρνώντας από το σχολείο σταματούν για να παίξουν στη θάλασσα με τους συμμαθητές τους και η συμπεριφορά τους κρίνεται ανάρμοστη και σκανδαλώδης. Η καθεμιά αντιδρά με τον δικό της τρόπο στα όρια που επιβάλλονται. Η ρεαλιστική, δυναμική και ευαίσθητη γραφή της Εργκιουβέν δεν χαρίζεται αλλά και δεν δραματοποιεί, είναι αμείλικτη με την τουρκική κοινωνία αλλά χωρίς να κουνάει το δάκτυλο απειλητικά στην παράδοση και τις συμβάσεις που αφαιρούν το δικαίωμα της επιλογής στις πέντε έφηβες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή