Κατά του Δημοσίου θα προσφύγει ο ΟΠΑΠ για τον φόρο στον τζόγο

Κατά του Δημοσίου θα προσφύγει ο ΟΠΑΠ για τον φόρο στον τζόγο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσφυγή του ΟΠΑΠ κατά των αποφάσεων του ελληνικού Δημοσίου προαναγγέλλει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Καμίλ Ζίγκλερ. Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το γ΄ τρίμηνο του 2015, ο επικεφαλής του ομίλου, αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΟΠΑΠ, δημιουργούν νέες προκλήσεις, αλλά διαβεβαιώνει τους μετόχους ότι η διοίκηση του οργανισμού παραμένει προσηλωμένη στην προάσπιση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της εταιρείας. «Αναποτελεσματικές παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς του πλαισίου λειτουργίας μας, φέρνουν την εταιρεία αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις. Ως εκ τούτου, παραμένουμε απολύτως προσηλωμένοι στην προάσπιση όλων των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας σε κάθε επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζίγκλερ στη γραπτή δήλωσή του.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το θέμα της επιβολής του φορολογικού τέλους 5 λεπτών/ευρώ σε κάθε στήλη των παιγνίων του, ο ΟΠΑΠ αναφέρει ότι η εταιρεία «λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και δικαιολογημένων συμφερόντων της». Μάλιστα υπόσχεται ότι «όλες οι απαραίτητες σχετικές ενέργειες θα ανακοινωθούν σύντομα».

Από την άλλη πλευρά, για τα παιγνιομηχανήματα (VLTs) στα οποία έχει υπάρξει επίσης εμπλοκή, η διοίκηση του οργανισμού, θεωρεί ως εφαλτήριο την αλλαγή του κανονισμού για την έναρξη του παιγνίου. Χωρίς αυτή, ο ΟΠΑΠ δείχνει αποφασισμένος να μην προχωρήσει στη εκμετάλλευσή τους. «H ΟΠΑΠ Α.Ε.», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, «διαβεβαιώνει τους επενδυτές, συνεργάτες και υπαλλήλους της, ότι παραμένει απολύτως προσηλωμένη στην επένδυσή της και θα εξακολουθήσει να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία ενός ορθολογικού και ισορροπημένου ρυθμιστικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια έσοδα και παράλληλα θα επιτρέπει την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των VLTs για την ΟΠΑΠ Α.Ε. και τους διαχειριστές των καταστημάτων της. Προσδοκία της ΟΠΑΠ Α.Ε. κατά τις 30.09.2015 είναι ότι ο νέος κανονισμός που θα εκδοθεί, θα αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση του έργου».

Ολα δείχνουν ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ συνεχίζει να σταθμίζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις δραστηριότητές του. Ενδεικτικό είναι ότι ο οργανισμός, για πρώτη φορά στην ιστορία του θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, πολλές ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, η τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, αντί σήμερα που θα ήταν το σύνηθες.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, τα έσοδα και κέρδη που παρουσίασε ο όμιλος ΟΠΑΠ, όπως αναμένονταν, εμφάνισαν υποχώρηση, κυρίως ως αποτέλεσμα των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Αύξηση εσόδων και κερδών παρατηρείται στο 9μηνο, η οποία ωστόσο είναι περισσότερο αναιμική, απ’ εκείνη του α΄ εξαμήνου 2015. Ειδικότερα, τα ενοποιημένα έσοδα γ΄ τριμήνου 2015 διαμορφώθηκαν σε 901 εκατ. ευρώ, από 1,07 δισ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Τα καθαρά έσοδα του οργανισμού, αφαιρουμένων δηλαδή των κερδών των παικτών, ανήλθαν σε 301 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 13%. Τα λειτουργικά κέρδη και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν με μονοψήφια ποσοστά. Συγκεκριμένα τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 87 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας υποχώρηση 7,6% και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 49 εκατ. ευρώ, από 53,7 εκατομμύρια που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Tην πιο σημαντική πτώση πάντως στο γ΄ τρίμηνο σημείωσαν οι πωλήσεις λαχείων (-38%) και ακολούθησαν τα παίγνια στοιχηματισμού (-20%) και τέλος τα αριθμολαχεία (-7,4%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή