Οι επενδύσεις στην ατζέντα με το Ισραήλ

Οι επενδύσεις στην ατζέντα με το Ισραήλ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει περαιτέρω την «τροχιά στρατηγικής συνεργασίας», όπως τη χαρακτήρισε, στην οποία βρίσκονται τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, μετέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στην Ιερουσαλήμ. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συνεχισθεί η σειρά των διακυβερνητικών συναντήσεων και η επόμενη να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, πιθανότατα στην Ιερουσαλήμ, και να συνδυασθεί με τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ την αμέσως επόμενη ημέρα, πιθανότατα στην Κύπρο, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Τσίπρας, στόχος αυτών των συναντήσεων θα είναι να τεθούν επί τάπητος οι τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα βήματα ενίσχυσης της συνεργασίας, «και αυτά τα βήματα να γίνουν πρακτικά, να μη μείνουμε στις συζητήσεις επί χάρτου».

Κατά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, πέραν των πεδίων ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, συζητήθηκαν τα θέματα ευρύτερης περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας και οι προκλήσεις που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σε ένα εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον. «Εχουμε κοινά συμφέροντα προσπαθώντας να δούμε ποιες είναι οι ευκαιρίες και, ταυτόχρονα, προσπαθώντας να αποφύγουμε τους κινδύνους», τόνισε ο κ. Νετανιάχου, για να προσθέσει ότι «οι συζητήσεις μας ήταν πολύ βαθιές και πολύ παραγωγικές, όπως άλλωστε ελπίζουμε να είναι η συνεργασία που θα έχουμε στην έρευνα, στην τεχνολογία, στην ενέργεια, στον πολιτισμό, στην ανταλλαγή των νεολαιών μας και το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε τη δημόσια ασφάλεια και να πατάξουμε την τρομοκρατία». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πέραν της επισήμανσης των ειδικών πεδίων ενδιαφέροντος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα φθάνουν περίπου 50.000 Ισραηλινοί τουρίστες, οι οποίοι μπορούν να αυξηθούν στις 350.000. Μιλώντας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ελληνική οικονομία θα επανέλθει», για να προσθέσει ότι «θα προσκαλέσουμε τους επενδυτές να πάνε στην Ελλάδα, να επενδύσουν στους τομείς που αναφέραμε».

Σε κινήσεις που θα λειτουργήσουν ως «ουσιαστικότερα βήματα ενίσχυσης των επενδύσεων» αναφέρθηκε και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εξήγησε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του αγροτοδιατροφικού τομέα, στις υδάτινες τεχνολογίες, στις θαλάσσιες μεταφορές. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργειακή συνεργασία, μιλώντας για «τεράστιες ευκαιρίες» στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, αλλά και για δυνατότητα συνεργασίας «στην έρευνα, εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του τζιχαντισμού και να ενθαρρυνθούν οι διπλωματικές ενέργειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία. Αναφερόμενος στο παλαιστινιακό, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεση της κυβέρνησής του «σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια από τη μια, αλλά και στη βία κατά αμάχων από την άλλη», ενώ φρόντισε να αναδείξει τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα προκειμένου να ανοίξει παράθυρο διαλόγου ως μια χώρα εταίρος του Ισραήλ αλλά και με παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες.

Σειρά συναντήσεων

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Ισραήλ άρχισε με ξενάγηση στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, Γιαντ Βασέμ, και κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Εξερχόμενος του μουσείου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι καθήκον μας να αντισταθούμε στην ιδεολογία του μίσους, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού».

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν. Ακολούθως, θα μεταβεί στην Παλαιστίνη για συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς. Επιστρέφοντας στην Ιερουσαλήμ, θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή