Πολλαπλά ανοικτά μέτωπα στη Ν.Δ.

Πολλαπλά ανοικτά μέτωπα στη Ν.Δ.

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί κατά την 5ωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να επιχειρήθηκε να μπει το καπάκι, ωστόσο το καζάνι της έντασης εξακολουθεί να βράζει στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς οι περισσότεροι δεν συζητούν το εάν αλλά το πότε θα ξεσπάσει το επόμενο επεισόδιο εσωστρέφειας. Παρά την επίκληση στην ενότητα από βουλευτές και υποψηφίους για την προεδρία και τους θετικούς τόνους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι πολιτικές, ιδεολογικές και, κυρίως, προσωπικές διαφορές είναι υπαρκτές και μοιάζει δύσκολο να γεφυρωθούν. Χθες, έπειτα από σιωπή ημερών, τα τεκταινόμενα σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, επίσης, θέλησε να κατευνάσει τα πνεύματα. «Εις ό,τι αφορά τα εσωτερικά μας, δύο μόνο λέξεις, που όλοι οφείλουν να σεβαστούν: ενότητα και σοβαρότητα», ήταν η λακωνική δήλωσή του.

Πάντως, το μέτωπο μεταξύ του κ. Ευ. Μεϊμαράκη με τον προκάτοχό του κ. Αντ. Σαμαρά παραμένει ανοιχτό, όπως απέδειξε και η χθεσινή στιγμιαία ένταση στους διαδρόμους της Βουλής μεταξύ του κ. Μεϊμαράκη και του στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά και εκπροσώπου Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νικ. Τσιούτσια. Το φιάσκο της Κυριακής βαθαίνει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών καθώς, ως γνωστόν, ο κ. Μεϊμαράκης συνδέει την εταιρεία Infosolutions με το επιτελείο του κ. Σαμαρά, κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά από τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Χθες, ο κ. Μεϊμαράκης προχώρησε και ακόμη ένα βήμα, καλώντας με επιστολή του τον υπηρεσιακό πρόεδρο του κόμματος Γ. Πλακιωτάκη να φροντίσει ώστε «το κόμμα μας να δράσει άμεσα, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, και να προβεί σε όλες εκείνες τις νόμιμες νομικές, αστικές και ποινικές ενέργειες, κατά της εταιρείας “Infosolutions, Aθανάσιος Kλωνάρης – Ελένη Τυρμάκη Ο.Ε.”, για τη διασφάλιση και υπεράσπιση του κύρους, της αξιοπρέπειας και των συμφερόντων του κόμματος». Μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης κοινοποιεί την επιστολή και στους τρεις συνυποψηφίους του για την ηγεσία, και τους καλεί «να εκφράσουν τη διαφωνία τους, εάν υπάρχει, άλλως θεωρείται αυτονόητο ότι συμφωνούν».

Ο μέχρι προχθές πρόεδρος της Ν.Δ. μοιάζει να έχει επιλέξει στρατηγικά ως αντίπαλον δέος τον κ. Σαμαρά αλλά και βουλευτές που βρίσκονται στο πλευρό του, ενώ είναι σαφές ότι θέση έλαβε και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, μέσω του Mega, όταν εμμέσως συνέδεσε ένα ενδεχόμενο σαμποτάζ στην εκλογική προσπάθεια της περασμένης Κυριακής με το blackout του συστήματος το 2009 όταν και, όπως είπε, έγιναν σημεία και τέρατα. Στους ισχυρισμούς της κ. Μπακογιάννη απάντησε ευθέως αργά το βράδυ της Τρίτης ο εκ των στενότερων συνομιλητών του κ. Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, σχολιάζοντας ότι «αμφισβήτηση μπορεί να υπάρξει, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε τη διαδικασία. Εδώ αμφισβητήθηκε μετά 6 χρόνια το αποτέλεσμα του 2009 που εγγυήθηκαν με την παρουσία τους οι Κ. Καραμανλής και Δ. Σιούφας».

Τα στρατόπεδα

Στον πυρήνα της αντιπαράθεσης δεν βρίσκονται μόνον οι χρόνιες προσωπικές και πολιτικές αντιπαλότητες μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών και στρατοπέδων, αλλά και η συζήτηση για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας έναντι ενδεχόμενης πρόσκλησης του κ. Αλέξη Τσίπρα για συνεννόηση. Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν δύο οριοθετημένα στρατόπεδα. Αφενός, η μετριοπαθής, καραμανλική πτέρυγα που σημειώνει ότι εφόσον προκύψει ανάγκη και, υπό προϋποθέσεις, μια τέτοια στήριξη μπορεί να δοθεί. Σε αυτή τη γραμμή κινούνται ο Ευ. Μεϊμαράκης, η Ντόρα Μπακογιάννη και άλλα στελέχη. Αφετέρου, μια πιο σκληρή ομάδα στελεχών που τάσσεται υπέρ της δομικής αντιπολίτευσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και σε επίπεδο υποψηφίων εκφράζεται από τους Αδ. Γεωργιάδη, Απ. Τζιτζικώστα και, σε άλλους τόνους είναι η αλήθεια, από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Υπέρ της σκληρής γραμμής τάσσονται και άλλα στελέχη, όπως ενδεικτικά ο Μ. Βορίδης, και αρκετοί εκ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά.

Μπορούν αυτές οι διαφορές να γεφυρωθούν με τη διενέργεια των εκλογών; Μένει να αποδειχθεί. Πάντως, το ιστορικό στέλεχος του κόμματος Ιωάννης Βαρβιτσιώτης σχολίασε χθες (Real) πως «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και δεν κλείνει εύκολα… Δεν φοβάμαι για διάσπαση. Τη βλέπω. Εκτός εάν υπάρξει επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στα κεφάλια των υπευθύνων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή