Τι χωρίζει θεσμούς – Kυβέρνηση για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων

Τι χωρίζει θεσμούς – Kυβέρνηση για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνει στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων η δημιουργία του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί ακόμη λύση. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Euroworking Group ή έως το τέλος της εβδομάδας, στην περίπτωση που αυτή τελικά αναβληθεί. Η πλευρά των θεσμών πιέζει για τη δημιουργία της Ομάδας Εργασίας (Task Force) που θα εισηγηθεί τη δημιουργία του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Η ελληνική πλευρά δείχνει να μη βιάζεται και δεν αποκλείεται να υποβαθμίζει το θέμα, σε αντίθεση με τους πιστωτές της χώρας. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία της Ομάδας Εργασίας (Task Force), η οποία θα έχει τη σφραγίδα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ οι πιστωτές θέλουν να έχουν λόγο στη στελέχωσή της.

Οι θεσμοί επιδιώκουν τη σύσταση Oμάδας Eργασίας που θα έχει ισχυρά τεχνοκρατικά και φιλελεύθερα αντανακλαστικά. Επίσης θέλουν τα στελέχη της να μην έχουν επιδείξει αγκυλώσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων. Η σύγκρουση βεβαίως δεν έχει κορυφωθεί, αλλά οι θεσμοί δείχνουν να αντιδρούν στις επιλογές προσώπων από υπουργούς που αποδεδειγμένα έχουν σταθεί εμπόδιο στις αποκρατικοποιήσεις και στην εύρυθμη υλοποίησή τους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταθέσει κάποιες πρώτες προτάσεις για τον σχεδιασμό της Ομάδας Δράσης (Task Force) που θα αναλάβει τη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αλλά στις συζητήσεις με τους θεσμούς δεν έχει καταγραφεί κάποια συγκεκριμένη πρόοδος. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα έχει διαβεβαιώσει ότι έως τις 22 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις του δεύτερου πακέτου για να εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η δημιουργία της Ομάδας Εργασίας.

Για την οριστικοποίηση του εν λόγω πακέτου μέτρων έχει προγραμματιστεί για σήμερα σύγκληση του Euroworking Group. Ωστόσο δεν αποκλείεται να αναβληθεί για μία ή δύο ημέρες, καθώς ακόμα υπάρχουν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης, μία πρώτη ανεπίσημη συζήτηση γι’ αυτά τα θέματα θα γίνει μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής της Ε.Ε. και της ΕΚΤ στους θεσμούς (κ. Ντ. Κοστέλο και Ρ. Ρέφερ αντίστοιχα) τη Δευτέρα, στο περιθώριο συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ενώ οι δανειστές αναμένεται να επιστρέψουν στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας. Σημειώνεται ότι το νέο υπερταμείο θα πρέπει να είναι έτοιμο με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο α’ τρίμηνο του 2016. Μέχρι τότε δηλαδή θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ο ιδρυτικός του νόμος και να έχει οριστεί η νέα του διοίκηση. Επίσης μέχρι τότε θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που θα του εκχωρηθούν. Μεταξύ αυτών θα είναι οι συμμετοχές του Δημοσίου (ΤΧΣ) στις τράπεζες, περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, ακίνητα της ΕΤΑΔ και πιθανώς άλλα περιουσιακά στοιχεία ενεργειακού χαρακτήρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή