Δεν μειώνονται οι εκπτώσεις φόρου στη Βρετανία μετά τις αντιδράσεις

Δεν μειώνονται οι εκπτώσεις φόρου στη Βρετανία μετά τις αντιδράσεις

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακυρώνει ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν, περικοπές 4,4 δισ. στερλινών σε εκπτώσεις φόρου που είχε αρχικά προγραμματίσει μέχρι το 2020 για να περιορίσει όσο το δυνατόν τις αντιδράσεις από τη συνέχιση μιας, κατά τα άλλα, αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Στη φθινοπωρινή δήλωση για τον προϋπολογισμό της επόμενης τετραετίας ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου, ο κ. Οσμπορν δήλωσε πως τα υψηλότερα του αναμενομένου φορολογικά έσοδα και η μείωση των έντοκων επιβαρύνσεων στο δημόσιο χρέος προσφέρουν μια ευελιξία της τάξεως των 27 δισ. στερλινών στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας. Οι περικοπές στις εκπτώσεις φόρων για τα χαμηλά εισοδήματα θα κόστιζαν σε τρία εκατομμύρια νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, περίπου, 1.000 στερλίνες ανά έτος. Ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις και από μέλη του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών, καθώς ο κ. Οσμπορν εφαρμόζει από το 2010 μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική με στόχο την επίτευξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό 10,1 δισ. στερλίνες το οικονομικό έτος 2019-20.

Καμία περικοπή, επίσης, δεν προβλέπεται για τη βρετανική αστυνομία, μία ακόμη κίνηση στρατηγικής για τον κ. Οσμπορν, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για να διαδεχτεί τον νυν πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στον στόχο μείωσης του προϋπολογισμού πρόνοιας κατά 12 δισ. στερλίνες έως το 2020, με περικοπές και στα επιδόματα στέγασης για τους νέους αιτούντες. Περικοπές ακόμη 12 δισ. στερλινών δρομολογούνται στις λειτουργικές δαπάνες όλων των υπουργείων, συμπεριλαμβανομένων περικοπών κατά 37% στο υπουργείο Μεταφορών και κατά 15% στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται, επίσης, η άντληση ενός δισ. στερλινών ανά έτος έως το 2020 από νέο τέλος της τάξεως του 3% στα ακίνητα που αγοράζονται για σκοπούς ενοικίασης, αλλά και στη δεύτερη κατοικία λόγω αντιδράσεων για μεγάλη αύξηση των τιμών από τους Λονδρέζους. Οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο έχουν παρουσιάσει μεγάλη άνοδο, επειδή οι επενδυτές αναζητούν επενδυτικά καταφύγια σε όλον τον κόσμο, γεγονός που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των κατοίκων της βρετανικής πρωτεύουσας για την εξάπλωση των ακατοίκητων διαμερισμάτων ή των οικιών αλλά και τη μεγάλη αύξηση του κόστους διαβίωσης. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το δημόσιο χρέος της Βρετανίας αναμένεται να υποχωρήσει από το 82,5% του ΑΕΠ, φέτος, στο 81,7% το 2016-17 και στο 71,3% το 2020-21.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή