Αύξηση κατά 40,6% στα κέρδη του ΟΛΠ το εννεάμηνο

Αύξηση κατά 40,6% στα κέρδη του ΟΛΠ το εννεάμηνο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η κερδοφορία του ΟΛΠ κατά το φετινό εννεάμηνο, καθώς τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 40,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ανήλθαν σε 12,1 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 47,3% σε ετήσια βάση, καθώς ανήλθαν σε 15,3 εκατ. ευρώ, από 10,4 εκατ. ευρώ το 2014. Οι επιδόσεις αυτές κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, δεδομένου ότι έρχονται σε μια πολύ σημαντική περίοδο για τον ΟΛΠ, καθώς σε λίγες εβδομάδες λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στον Οργανισμό.

Ρόλο στη βελτίωση των κερδών διαδραμάτισαν τόσο ο κλάδος των εμπορευματοκιβωτίων όσο και η άνοδος της κρουαζιέρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), φέτος, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, προσέγγισαν τον Πειραιά 622 κρουαζιερόπλοια που μετέφεραν 1,08 εκατ. επιβάτες, έναντι 606 πλοίων και 1,05 εκατ. επιβατών πέρυσι. Επιπλέον, η άνοδος της κερδοφορίας αποκτά πρόσθετη σημασία, καθώς επιτεύχθηκε εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά και παρά τη μείωση των συνολικών εσόδων του φετινού εννεαμήνου κατά 5,7%, από τα 80 εκατ. ευρώ πέρυσι, σε 75,4 εκατ. ευρώ φέτος.

Θετικό ρόλο στην άνοδο της κερδοφορίας είχαν και τα συνολικά λειτουργικά έξοδα, τα οποία υποχώρησαν κατά 4,9% και διαμορφώθηκαν σε 69,8 εκατ. ευρώ, έναντι 73,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η μεταβολή αυτή αποδίδεται στη μείωση κατά 4,4% των αμοιβών προσωπικού και των δαπανών για συντήρηση-επισκευή, αλλά και κατανάλωση ενέργειας. Σημειωτέον ότι τα διαθέσιμα υποχώρησαν σε 48,8 εκατ., καθώς ο ΟΛΠ εξόφλησε πλήρως τα ασφαλιστικά ταμεία των υπαλλήλων που αποχώρησαν μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου, καταβάλλοντας κονδύλι 14 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή