Στο Προεδρικό Μέγαρο χωρίς συναίνεση

Στο Προεδρικό Μέγαρο χωρίς συναίνεση

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών αρχηγών πάνω σε ένα βασικό πλαίσιο της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό, είναι η βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, τη σύγκληση του οποίου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Τα μηνύματα από τα υπόλοιπα κόμματα, πάντως, δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς ο προσωρινός πρόεδρος της Ν.Δ., Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε ότι θα συμμετέχει στο συμβούλιο, αλλά μόνο για να ακούσει, η κ. Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε σε «αναζήτηση συνενόχων», αρνητικό στην παροχή συναίνεσης ήταν το «Ποτάμι», ενώ το ΚΚΕ δεν θα συμμετέχει καν. Πίσω από την πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα, κίνητρο είναι η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης, που ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα επιτύχει εάν προσέλθει στον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό και μπορεί να επικαλεσθεί έναντι των συνομιλητών του πολιτική υποστήριξη στο σχέδιό του ευρύτερη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ουσιαστικά, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να διεκδικήσει τη συνδρομή των άλλων κομμάτων στην ψήφιση του ασφαλιστικού, αλλά να επιχειρήσει έναν εκ των προτέρων ισοκαταμερισμό της ευθύνης για το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Βεβαίως, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα κάνουν λόγο για υποχρέωσή του να ενημερώσει τους υπολοίπους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς οι αλλαγές στο ασφαλιστικό συνιστούν μια μεταρρύθμιση μακράς πνοής.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ο κ. Τσίπρας πρόκειται να παρουσιάσει το βασικό πλαίσιο της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό. Τα δύσκολα σημεία, στα οποία ήδη έχει εντοπισθεί μεγάλη αντίδραση από την πλευρά των εταίρων, είναι η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών, η σύνδεση του ασφαλιστικού με ρήτρα ανάπτυξης και, τέλος, η ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων με πόρους από το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Αυτή η τελευταία κυβερνητική πρόταση προκαλεί έκπληξη, καθώς ο τρόπος διάθεσης των εσόδων του εν λόγω Ταμείου είχε απασχολήσει την ολονύκτια διαπραγμάτευση πριν από την επίτευξη της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου και, όπως είχε ανακοινωθεί τότε, η συμφωνία ήταν τα έσοδα του Ταμείου να διατεθούν σε ποσοστό 75% για την αποπληρωμή του νέου δανείου και του χρέους και το υπόλοιπο 25% να αξιοποιηθεί για χρηματοδότηση επενδύσεων.

Το έτερο ζήτημα επί του οποίου ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα αιτηθεί τη συνδρομή τους είναι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας μεθαύριο. Η μετάβαση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο αυτή καθορίζει την επιθυμία του Μαξίμου να πραγματοποιηθεί αύριο το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με τον κ. Παυλόπουλο νωρίς χθες το πρωί, λίγο πριν από την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ζήτησε να κινήσει τις διαδικασίες για τη σύγκληση του συμβουλίου αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Ρώμη, νωρίς αύριο το απόγευμα. Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να προηγηθεί δική του τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα θέματα που θα συζητηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι συνεργάτες του κ. Τσίπρα αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο «εθνική γραμμή» ως προς το επιδιωκόμενο από το συμβούλιο, καθώς, δεδομένης της επιφυλακτικής στάσης που τηρούν τα υπόλοιπα κόμματα, ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό, η διαμόρφωση «εθνικής γραμμής» είναι εκτός συζήτησης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα προσέλθει στη συνάντηση, θα καταθέσει τις θέσεις του, αλλά είναι ανοιχτός να ακούσει τις προτάσεις των υπολοίπων, ακόμα και να αποδεχθεί τη συγκρότηση μιας επιτροπής με εμπειρογνώμονες, η οποία θα αναλάβει να εξειδικεύσει το πλαίσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή