Ακέφαλες πολλές Ανεξάρτητες Αρχές, στον «αέρα» αποφάσεις

Ακέφαλες πολλές Ανεξάρτητες Αρχές, στον «αέρα» αποφάσεις

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις Ανεξάρτητες Αρχές παρουσιάζει επιστολή των εργαζομένων προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Στην επιστολή παρουσιάζονται τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ανεξάρτητες Αρχές, ενώ το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών (ΟΕΑΑ) ζητεί συνάντηση με τον κ. Βούτση, προκειμένου να εκθέσει τα προβλήματα και τις πιθανές λύσεις. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, τα προβλήματα των Ανεξάρτητων Αρχών έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, μετά και την ισχύ του ν. 4339/2015 από το τέλος Οκτωβρίου 2015. Ο νόμος επιβάλλει την αποχώρηση όλων των μελών των Αρχών, η θητεία των οποίων έχει λήξει και ως συνέπεια δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις στις περισσότερες. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα 86 μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που προβλέπονται από τους ιδρυτικούς νόμους τους, ενεργά είναι μόλις τα 31 μέλη. Μάλιστα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), έχει λήξει η θητεία των έξι εκ των επτά μελών του, ενώ στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) έχει λήξει η θητεία των 26 από τα 27 μέλη του.

Τέσσερις Αρχές στερούνται προέδρου της ολομέλειας, ενώ οι μόνες, από τις επτά Ανεξάρτητες Αρχές που λειτουργούν κανονικά σήμερα είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ωστόσο και η ΡΑΕ θα αποκτήσει πρόβλημα λειτουργίας τις επόμενες ημέρες που λήγει η θητεία άλλων δύο μελών της. Τα μεγαλύτερα προβλήματα έχει το ΕΣΡ, αφού όπως επισημαίνεται, αδυνατεί να λειτουργήσει και προς τα έξω και εσωτερικά, δεδομένου ότι «δεν υφίσταται καμία άλλη πέραν της Ολομέλειάς του εσωτερική διοικητική δομή». Το πιο σημαντικό είναι ότι η ελλιπής δομή των Ανεξάρτητων Αρχών, καθιστά ακυβέρνητες αγορές πολλών δισ. ευρώ ετησίως, όπως π.χ. συμβαίνει με τις τηλεπικοινωνίες.

Τα στελέχη της ΟΕΑΑ ακόμη δεν έχουν συναντηθεί με τον κ. Βούτση, παρόλο που η επιστολή φέρει ημερομηνία 4 Νοεμβρίου 2015. Ωστόσο, το γραφείο του προέδρου της Βουλής επικοινώνησε, σημειώνοντας ότι ο κ. Βούτσης είναι ενήμερος της κατάστασης και ότι αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να συγκαλέσει τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για προφάσεις του προέδρου της Βουλής, δεδομένου ότι για ορισμένες από αυτές δεν απαιτείται απόφαση της συγκεκριμένης διάσκεψης π.χ. Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ) και ΡΑΕ. Αλλωστε, πρόσφατα έγινε η αντικατάσταση δύο εισηγητών στην Επ. Ανταγωνισμού, η θητεία των οποίων είχε λήξει. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για άγνοια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον ρόλο των ρυθμιστικών Αρχών στη λειτουργία του σύγχρονου κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή