Δρόμοι της Αν. Αττικής «πνίγονται» στα κλαδιά

Δρόμοι της Αν. Αττικής «πνίγονται» στα κλαδιά

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν εξοικειωθεί πλέον με το καθημερινό… σλάλομ τα αυτοκίνητα των κατοίκων της περιοχής της Νέας Μάκρης, καθώς σωροί με κλαδιά εμποδίζουν την απρόσκοπτη διέλευσή τους στους δρόμους. Ανάλογη η κατάσταση και στις γειτονικές περιοχές – Μαραθώνα, Ζούμπερι…

«Μία πανέμορφη περιοχή δίπλα στη θάλασσα καταφέραμε να την κάνουμε άσχημη», σχολιάζει η κ. Γιώτα, κάτοικος Νέας Μάκρης, μητέρα δύο μικρών παιδιών, που καθημερινά βγαίνουν βόλτα με το ποδήλατο. «Τα στοιβαγμένα κλαδιά “αγκαλιάζουν” τους κάδους απορριμμάτων, φτάνοντας συχνά ώς τη μέση του δρόμου. Οταν μάλιστα βρέξει, οπότε οι δρόμοι μετατρέπονται σε ποτάμια, αυτά παρασύρονται και η κατάσταση είναι απελπιστική», προσθέτει. «Την περασμένη Παρασκευή ήρθε μπουλντόζα και έκανε τα κλαδιά ένα τεράστιο βουνό, αλλά δεν τα έχουν ακόμη μαζέψει. Χρειάζεται να κάνουμε ζιγκ ζαγκ για να περάσουμε», καταγράφει την κατάσταση η κ. Ελένη, που κατοικεί στην περιοχή της Αύρας, στο Ζούμπερι, αναγνωρίζοντας και την ευθύνη που φέρουν οι περίοικοι: «Δεν φταίνε μόνο οι υπηρεσίες, είμαστε κι εμείς οι Ελληνες… Οποιος καθαρίζει το χωράφι του βγάζει τα κλαδιά στο δρόμο – δεν περιμένει μέχρι το τέλος του μήνα που τα μαζεύουν συνήθως». (Η απόρριψη κλαδιών στους δρόμους από ιδιώτες είναι παράνομη· όποιος κλαδέψει τον κήπο του, πρέπει να κλείσει ραντεβού με την υπηρεσία του δήμου για τη μεταφορά των κλαδιών έναντι 30 ευρώ.)

Τι απαντά ο δήμος; Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Ιωάννη Ζαγάρη, «εδώ και 10 μέρες έχει πάρει την εργολαβία ιδιώτης και με τα 4 αυτοκίνητα που προσθέτει στο δυναμικό του δήμου έχει αλλάξει μορφή η περιοχή. Εχει ήδη καθαριστεί το Λιβίσι, η Φειδιππίδου στον Μαραθώνα και η Ποσειδώνος, η Γαλάζια Ακτή και προχωράμε. Καθαρίζεται το Ζούμπερι, όλη η Αύρας που είναι γεμάτη κλαριά, μέσα στην εβδομάδα θα πάμε και στη Νέα Μάκρη».

Πώς μπαίνουν οι προτεραιότητες στην περισυλλογή των κλαδιών από τον δήμο; «Οπου “πονάει” πιο πολύ η περιοχή, όπου είναι εντονότερο το πρόβλημα», παραδέχεται ο αντιδήμαρχος. Οσο για τον λόγο που χρειάστηκε ο δήμος να απευθυνθεί σε ιδιώτη; «Είχε προκύψει σοβαρό πρόβλημα με τα καύσιμα, ήταν περιορισμένα για να μαζεύουμε τα οικιακά απορρίμματα και να τα μεταφέρουμε στον ΧΥΤΑ. Σημειωτέον, ο δήμος εξυπηρετείται από 2 αρπάγες και 4 ανοιχτά αυτοκίνητα, στα οποία έχουν προστεθεί έως το τέλος του έτους τα τέσσερα του ιδιώτη», εξηγεί ο κ. Ζαγάρης.

Μέχρι στιγμής πάντως το πρόβλημα παραμένει. Και η κ. Ελένη δεν κρύβει την αγανάκτησή της: «Στο παρελθόν είχα ακούσει από τον δήμο τη δικαιολογία ότι επειδή το Ζούμπερι είναι εκτός σχεδίου δεν μπορούν να διαθέσουν έξτρα χρήματα για την περισυλλογή των κλαδιών. Εμείς, όμως, καταβάλλουμε στον δήμο δημοτικά τέλη! Στην επιχείρησή μου, που παραμένει κλειστή τους καλοκαιρινούς μήνες, άρα η κατανάλωση ρεύματος είναι μηδενική, ήρθε ο λογαριασμός 100 ευρώ – 25 το πάγιο της ΔΕΗ και 75 για τον δήμο! Οταν παίρνεις τόσα λεφτά από εμάς, ποια είναι η ποιότητα ζωής που μας εξασφαλίζεις;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή