Επιφυλάσσεται ο κ. Πλακιωτάκης

Επιφυλάσσεται ο κ. Πλακιωτάκης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόσθετες επιφυλάξεις, που προκαλεί το «κενό εξουσίας» στο οποίο βρίσκεται η Ν.Δ., αναμένεται να προσέλθει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπό τον κ. Πρ. Παυλόπουλο, ο υπηρεσιακός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης. «Η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι θεσμικός παράγοντας, η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πρόσκλησης θα είναι θεσμική» σχολίαζαν κορυφαία στελέχη του κόμματος, απορρίπτοντας κάθε σενάριο για άρνηση συμμετοχής στη συνάντηση. Ωστόσο, ο κ. Πλακιωτάκης –που βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διαχειριστεί πέρα από μία οργανωτικά δύσκολη εκλογή και τα ανοικτά πολιτικά και οικονομικά μέτωπα– αναμένεται να μην αναλάβει οιαδήποτε δέσμευση αλλά, αντιθέτως, θα επιφυλαχθεί για τη στάση του κόμματος σε όποιο, ενδεχομένως, ζήτημα στήριξης εγείρει ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Πλακιωτάκης πραγματοποίησε κύκλο διά ζώσης συναντήσεων με τους πρώην αρχηγούς και πρωθυπουργούς του κόμματος, Κ. Καραμανλή, Αντ. Σαμαρά και Κων. Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε και η στάση που πρέπει να κρατήσει σε ενδεχόμενη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Παρά τις υπαρκτές αποκλίσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. ως προς την επί της αρχής στάση του κόμματος στο αίτημα της συνεννόησης, καταγράφεται ισχυρή πλειοψηφία εναντίον οποιασδήποτε σκέψης υπερψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα φέρει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε αυτή τη θέση συγκλίνει τόσο το καραμανλικό στρατόπεδο όσο και η πλευρά των σαμαρικών, ενώ χαρακτηριστική υπήρξε και η χθεσινή αναφορά του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, υποψηφίου για την προεδρία της Ν.Δ., ότι «αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού να ψάξει αλλού… Το ασφαλιστικό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα μηνών και πιστεύω ότι δεν θα ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να αποκομίσει τακτικά οφέλη, αναδεικνύοντας το εσωτερικό πρόβλημα της Ν.Δ. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη».

Παρά το γεγονός ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν έχει καν παρουσιαστεί επισήμως, μοιάζει να είναι ειλημμένη απόφαση η μη στήριξή του από τη Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης αλλά και οι κ. Απ. Τζιτζικώστας και Αδ. Γεωργιάδης ζήτησαν τη σύγκληση της Κ.Ο. του κόμματος, πριν από τη διεξαγωγή του συμβουλίου, ωστόσο κάτι τέτοιο μοιάζει τεχνικά δύσκολο και, ενδεχομένως, πολιτικά ατελέσφορο, καθώς η συζήτηση θα διεξαγόταν επί μιας εικαζόμενης θέσης του πρωθυπουργού. Πλην του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, συνεργάτες του οποίου σημείωναν ότι θα τοποθετηθεί αρμοδίως εφόσον υπάρξει επίσημη πρόσκληση, και οι τρεις υποψήφιοι σχολίασαν επικριτικά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Για «πολιτικά ύποπτη και προσχηματική κίνηση» έκανε λόγο ο κ. Απ. Τζιτζικώστας. Πρόκειται για πρόταση «από έναν πολιτικό ο οποίος συστηματικά ως αρχηγός αντιπολιτεύσεως τορπίλισε κάθε προσπάθεια συναίνεσης» σχολίασε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης. Από τη Βουλή ο στενός συνεργάτης του κ. Αντ. Σαμαρά, κ. Δημ. Σταμάτης, έκανε λόγο για «ακροβατικά παιχνίδια με τους θεσμούς», σχολίασε ότι το ασφαλιστικό δεν συνιστά εθνικό θέμα που να δικαιολογεί συμβούλιο αρχηγών και κατέληξε, υπαινικτικά, ότι «ο θεσμός του ΠτΔ είναι πολιτειακός, όχι πολιτικός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή