Η βία των γυναικών στο «μικροσκόπιο»

Η βία των γυναικών στο «μικροσκόπιο»

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σημαντική αλλοίωση της φύσης της ενδοοικογενειακής βίας στα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας και της Αυστραλίας διαπιστώνει σε έκθεσή της η οργάνωση «Our Watch».

Παρά τη μεγάλη σπανιότητα περιστατικών οικιακής βίας με δράστες γυναίκες, τα ΜΜΕ επιμένουν να προβάλλουν τέτοια κρούσματα, προσφέροντάς τους δυσανάλογα μεγάλη κάλυψη.

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ευρεία τάση υπεραπλούστευσης, αλλοίωσης και ανεπαρκούς κάλυψης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και σεξουαλικής κακοποίησης.

Υπεύθυνος για το φαινόμενο αυτό είναι και ο Τύπος, με τις εφημερίδες σε Βρετανία και Αυστραλία να εστιάζουν στις μεθόδους ανθρωποκτονίας παρά στο ιστορικό βίας, που καταγράφεται συνήθως στο εσωτερικό των οικογενειών θυμάτων. Πολλά ρεπορτάζ, επίσης, μεταθέτουν τις ευθύνες τέτοιων εγκλημάτων από τους άρρενες δράστες στις γυναίκες θύματα και δίνουν συχνά υπερβολικά μεγάλη έμφαση στις περιγραφές των αστυνομικών οργάνων.

«Δυστυχώς, η περιγραφή βίαιων περιστατικών με θύματα γυναίκες ενισχύει –αντί να αμφισβητεί– τις υπάρχουσες κοινωνικές αντιλήψεις για τη θέση των φύλων», αναφέρει η έκθεση, που συνεχίζει λέγοντας: «Τα ΜΜΕ αντικατοπτρίζουν τη σύγχυση της κοινωνίας γύρω από τη βία κατά των γυναικών, αντί να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διάλυση των στερεοτύπων και στην αποκάλυψη των πραγματικών αιτίων και το εύρος του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή