«Ψωμί, Παιδεία, μαζί και η Σία»

«Ψωμί, Παιδεία, μαζί και η Σία»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αγέρωχο ύφος αντιμετωπίζει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου το μπαράζ των επικριτικών σχολίων από πολιτικά κόμματα και φορείς για τα σχέδιά της να επαναφέρει τη φοιτητική ψήφο στις πρυτανικές εκλογές και τη φοιτητική συμμετοχή στα όργανα των ΑΕΙ, όπως το νομικό πλαίσιο που οργανώθηκε το ένδοξο 1982 διά χειρός (και) Γιάννη Πανούση! Η στάση της αναπληρώτριας υπουργού εδράζεται στην πεποίθησή της ότι με αυτόν τον τρόπο θα σώσει τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το δήλωσε άλλωστε και στη Βουλή, ότι «χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ τα ελληνικά πανεπιστήμια θα είχαν καταρρεύσει» (Βουλή, 18/11)!

Κατά την κ. Αναγνωστοπούλου και τους ομοϊδεάτες της σε κυβέρνηση και κόμμα, η επαναφορά του παλαιού νομικού πλαισίου αποτελεί αποκατάσταση δημοκρατικότητας, ενώ από ορισμένους κρίνεται ως ανάχωμα των διαρροών που αντιμετωπίζει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και όποια πολιτικά μορφώματα την ποδηγετούν. Ωστόσο, η παγιωμένη για 30 χρόνια πανεπιστημιακή πραγματικότητα δείχνει ότι η επιστροφή στο… παρελθόν θα ενισχύσει απλώς τον τσαμπουκά των χαβαλέδων και την κομματικοποίηση εντός των πανεπιστημίων, αποτελώντας βούτυρο στο ψωμί των παρατάξεων με ισχυρό μηχανισμό εντός των ΑΕΙ, όπως είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και το ΜΑΣ (ΚΝΕ). Για τον λόγο αυτό φέτος κερδισμένη των φοιτητικών εκλογών ήταν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που διατήρησε τη δυναμική της σε μία περίοδο που η Ν.Δ. βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Επίσης, το ΜΑΣ επιβραβεύθηκε με τη δεύτερη θέση, ενώ στον αντίποδα, η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΕΝ δεν ευνοήθηκε από τη νίκη του μητρικού κόμματος στις εθνικές εκλογές και παρέμεινε στην πέμπτη θέση, πίσω από την ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και την ΠΑΣΠ.

Οι ιδεοληψίες της Σίας Αναγνωστοπούλου δεν αποτελούν απάντηση στις ανάγκες των ΑΕΙ, όταν η σωρευτική μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ/ΤΕΙ την τελευταία πενταετία φθάνει το 60%, ενώ για το 2016 έχει εξαγγελθεί νέα μείωση της τάξης του 20%. Ακόμη κι αν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξαγγείλει προσλήψεις νέων μελών ΔΕΠ, αυτές θα είναι από τις 20.000 που προβλέπει το μνημόνιο για το Δημόσιο, αλλά δεν θα συνιστούν στρατηγικό σχεδιασμό για την πορεία των ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση βιώνει μακρά και οξεία κρίση προσανατολισμού, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με επιστροφή στο παλαιό καθεστώς λειτουργίας των ΑΕΙ/ΤΕΙ. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τα Συμβούλια φιλελεύθερη επιλογή (παρότι υιοθετείται στον δυτικό κόσμο, και στη Γαλλία όπου έχει σπουδάσει η κ. Αναγνωστοπούλου και στην Κύπρο όπου ξεκίνησε την καριέρα της), ας παρουσιάσει το δικό του στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξη των ιδρυμάτων. Βέβαια, για μεγάλες αλλαγές απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις. Γλυκασμοί με καφέ και τσιγάρο (όπως οι χθεσινοί στο υπουργείο με οικοδέσποινα τη Σία Αναγνωστοπούλου) μπορεί να αποτρέπουν πικρόχολα σχόλια, αλλά δεν εξασφαλίζουν συναίνεση. Αυτή απαιτεί διάθεση συμβιβασμών και δουλειά. Και σαφώς, όχι αλαζονεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή