Μπίμπι, Αλέξης και στρατηγική σχέση

Μπίμπι, Αλέξης και στρατηγική σχέση

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες την πρώτη του επίσημη διμερή συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κινούμενος στον δρόμο που χάραξε με διορατικότητα ο Γιώργος Παπανδρέου και συνέχισε με σοβαρότητα ο Αντώνης Σαμαράς. Είναι από τις λίγες φορές που μια στρατηγική σχέση της Ελλάδας προχωρά απρόσκοπτα, με ευρεία πολιτική και κοινωνική στήριξη.

Ο κ. Νετανιάχου έσπευσε να ανταποδώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες την πρώτη επίσκεψη Παπανδρέου, το καλοκαίρι του 2010. Ακολούθησε η σταθερή πορεία σύσφιγξης και συνεργασίας της περιόδου Σαμαρά, και, τώρα, παρά τις αρχικές αμφιβολίες των Ισραηλινών, λόγω των παραδοσιακά φιλοπαλαιστινιακών θέσεων του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, η θετική πορεία συνεχίζεται.

Προεκλογικά συνεργάτης του κ. Τσίπρα διαβεβαίωσε την πρέσβειρα του Ισραήλ στην Αθήνα, ότι ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης επρόκειτο να συνεχίσει τη στενή συνεργασία με το Ισραήλ και μετά την αναρρίχησή του στην εξουσία, και έτσι έγινε.

Στις αρχές του 2016 αναμένεται να συγκληθεί το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ετοιμάζεται και τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή και της Κύπρου που επίσης επενδύει στη συνεργασία με το Ισραήλ και προσβλέπει στη δημιουργία ενός στρατηγικού άξονα.

Στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης βρέθηκε η συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων, από την ενέργεια και την άμυνα, μέχρι τις θαλάσσιες μεταφορές, τον τουρισμό και τις αγροτοκαλλιέργειες. Τα περιθώρια για μια πολυδιάστατη και αμοιβαία επωφελή σχέση είναι τεράστια, και ελπίζεται ότι θα αξιοποιηθούν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πιστεύει στη συνεργασία με την Ελλάδα, μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, μια πραγματική δημοκρατία, την οποία ορθώς βλέπει ως χρήσιμη γέφυρα για το απομονωμένο Ισραήλ. Υπό αυτό το πρίσμα, και σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα του, προσεγγίζει την Ελλάδα ως φυσικό σύμμαχο και σημαντικό -δυνητικά τον σημαντικότερο- περιφερειακό εταίρο.

Παρά τις ιδεολογικές διαφορές που, προφανώς, έχουν οι δύο πρωθυπουργοί, η αίσθηση που έχω αποκομίσει από Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι οποίοι χειρίζονται τις διμερείς σχέσεις και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, είναι πως «ο Μπίμπι και ο Αλέξης θα έχουν καλή χημεία».

Ο κ. Νετανιάχου αναγνωρίζει ότι «οι φίλοι πάντα έχουν και διαφορές» και προχωρά στην ουσία. Μίλησε στον κ. Τσίπρα για την οικονομία, θέλοντας να μοιρασθεί μαζί του την εμπειρία του. Το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει σήμερα χαμηλή ανεργία, μόλις 6,5%, και η οικονομία δεν επλήγη σημαντικά από την παγκόσμια κρίση, είναι σε σημαντικό βαθμό απόρροια μέτρων που είχε λάβει ο ίδιος ως υπ. Οικονομικών. Θέλει να εξηγήσει στον Ελληνα πρωθυπουργό πώς το Ισραήλ μπόρεσε να συνδυάσει την εκτεταμένη κοινωνική πρόνοια με τη μεγάλη έμφαση στην ελεύθερη οικονομία και την καινοτομία.

Πέρα από τις ενέργειες σε διακρατικό επίπεδο, που παραμένουν σημαντικές, οι Ισραηλινοί δίνουν έμφαση και στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες βλέποντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για επωφελείς συνεργασίες σε καινοτόμες δράσεις.

Χθες, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τεράστιες ευκαιρίες εντατικοποίησης της συνεργασίας των δύο χωρών, στον τουρισμό, τον πολιτισμό, την οικονομία, τις επενδύσεις και την ενέργεια. Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι «οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, αλλά θεωρώ ότι η οικονομία θα επανέλθει», και υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα είναι αρωγός στην προσπάθεια της Ελλάδας για προσέλκυση επενδύσεων. Με δεδομένη την ισχύ του εβραϊκού στοιχείου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η συγκεκριμένη υπόσχεση έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ο Μπίμπι τόνισε ότι «οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα». Την άποψη αυτή έχει ενστερνισθεί και ο Αλέξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή