Χρειάζονται γνώση οι φύλακες

Χρειάζονται γνώση οι φύλακες

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ν. Τόσκας προκάλεσε τον θαυμασμό μας για πρώτη φορά, όταν ένα μήνα αφότου ανέλαβε ως αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κοινώς Δημοσίας Τάξεως, έδειξε τη δημοκρατική ευαισθησία του στις μαθητικές παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Εγινε έξαλλος επειδή μπήκαν κιγκλιδώματα στα πεζοδρόμια, προφανώς για να μη φτάσουν οι γονείς μέχρι τις γραμμές των παιδιών τους που παρήλαυναν, και έτριξε τα δόντια στους υφισταμένους του που πήραν τέτοιες αντιλαϊκές πρωτοβουλίες. Σωστός, γιατί ποια έννοια έχει ένας εορτασμός, αν δεν μπορούν θεατές και παρελαύνοντες να μπλέξουν οι μεν στα πόδια των δε και τούμπαλιν. Οντως, την επόμενη μέρα, τα κιγκλιδώματα είχαν εξαφανιστεί και τα στρατιωτικά τμήματα έκαναν τη δική τους παρέλαση με τάξη και αίσθηση ελευθερίας, δίχως να ανοίξει μύτη. Οχι όπως κάποτε, που διάφοροι αγανακτισμένοι –οι οποίοι τώρα δεν υπάρχουν– τα έκαναν μπάχαλο για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους…

Εφτασε εκείνο το συμβάν για να νιώσουμε ανακούφιση ως πολίτες. Αλλωστε, ο νέος υπουργός είχε όλα τα προσόντα για να γράψει Ιστορία. Προέρχεται από τις ένοπλες δυνάμεις, είναι ευθυτενής, δείχνει αποφασιστικός και συνάμα δημοκράτης. Τι άλλο θέλει ο μέσος Ελληνας για να νιώσει ασφαλής; Κάτι που ο Ν. Τόσκας ενίσχυσε και με την πρωτοβουλία του να καταθέσει μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλο, μηνυτήρια αναφορά για τη διαχείριση και διαρροή απορρήτων εγγράφων, με αφορμή τις καταγγελίες του προκατόχου του Γ. Πανούση. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, είπαμε πάλι όλοι με μία φωνή και γυρίσαμε πλευρό για να συνεχίσουμε τον ήσυχο ύπνο μας.

Αυτός ο θαυμασμός και τα θετικά συναισθήματα προς το πρόσωπό του δεν μειώθηκαν στο ελάχιστο από κάποια αρνητικά περιστατικά. Οπως ότι ένας βουλευτής, ο Γ. Κουμουτσάκος, δάρθηκε ανελέητα από νεοφασίστες τραμπούκους κάτω ακριβώς από τη Βουλή, μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και ενώπιον αστυνομικών που κοιτούσαν… αιφνιδιασμένοι, παραβλέποντας και τη συνέχεια των μη συλλήψεων, αν και οι κάμερες της τηλεόρασης είχαν απαθανατίσει πεντακάθαρα τα πρόσωπα των δραστών. Και όπως ότι κάποιοι έβαλαν βόμβα δίπλα στη Βουλή, στην οδό Ξενοφώντος, όπου είναι τα γραφεία του ΣΕΒ, υπάρχει η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και βρίσκεται το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου. Ουδείς ψόγος, βεβαίως, γιατί τέτοια περιστατικά είχαμε και στο παρελθόν. Τη βόμβα στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής, τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Κ. Χατζηδάκη, μεταξύ άλλων, αλλά νομίζαμε ότι επί σημερινής κυβέρνησης, που όλα λειτουργούν ρολόι, είχαμε τελειώσει με αυτά.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν χρειάζεται σίγουρα επισήμανση για να αντιληφθεί ότι οι καιροί είναι πολύ πονηροί. Εχει γνώση ο ίδιος ως φύλακας, αλλά καλό θα ήταν να τη μεταβιβάσει και στους υφισταμένους του. Η Αστυνομία και η Αντιτρομοκρατική κάνουν καλή δουλειά στη διαλεύκανση υποθέσεων και στις συλλήψεις τρομοκρατών, αλλά παρατηρείται ανεπάρκεια στην πρόληψη εγκληματικών ενεργειών, στις άμεσες αντιδράσεις και στη φρούρηση χώρων. Η εικόνα αστυνομικών και ειδικών φρουρών να μιλούν αμέριμνοι στα κινητά τους την ώρα που βρίσκονται σε υπηρεσία είναι τόσο συνηθισμένη, που θα μπορούσε να αποτελεί και τουριστική ατραξιόν. Καμία αντίρρηση να επιδεικνύεται δημοκρατική ευαισθησία και σεβασμός στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά χρειάζεται και ένα μίνιμουμ πειθαρχίας στα σώματα ασφαλείας. Εκτός από τον καλό σχεδιασμό στην επιτήρηση πιθανών στόχων (η Ξενοφώντος ήταν ένας τέτοιος), την πιο αποδοτική οργάνωση (γιατί να μην είναι ενιαία η διοίκηση των αστυνομικών σε δίτροχα;) και την καλύτερη πρόληψη.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή οι καιροί είναι πονηροί και δύσκολοι και εν όψει της 6ης Δεκεμβρίου, ο Ν. Τόσκας έχει πεδίο λαμπρό μπροστά του για να δοξαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή