Ο «μύθος» επιστρέφει μετά 30 χρόνια στη Στέγη

Ο «μύθος» επιστρέφει μετά 30 χρόνια στη Στέγη

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιέρεια του μεταμοντέρνου χορού. Δεν θα ήταν υπερβολή να δίναμε αυτό τον τίτλο στην Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφο Λουσίντα Τσάιλντς (Lucinda Childs), η οποία αποτελεί μύθο στον χώρο του σύγχρονου χορού.

Η Τσάιλντς, 75 ετών φέτος, θα παραβρεθεί σε μια σημαντική πρεμιέρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης θα παρουσιαστεί η αναβίωση της εμβληματικής στην ιστορία του μοντέρνου χορού χορογραφίας της «Available Light», πρωτοποριακή συνεργασία της εποχής (1983) ανάμεσα στην Τσάιλντς, τον συνθέτη Τζον Ανταμς και τον αρχιτέκτονα Φρανκ Γκερί.

Η παράσταση (πρεμιέρα: στις 5 Ιουνίου 2015, Walt Disney Concert Hall, Λος Αντζελες), έγινε με ανάθεση πολλών διεθνών φορέων, μεταξύ τους το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το Theatre de la Ville, το Tanz Im August του Βερολίνου και η Στέγη.

Η Τσάιλντς υπήρξε μαθήτρια του αστέρα της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής Μερς Κάνινχαμ και σημαντικό μέλος της πρωτοποριακής χορευτικής ομάδας Judson που έφερε επανάσταση στον χορό στις αρχές των ’60s. Ισως γι’ αυτό μια συζήτηση μαζί της έστω και τηλεφωνικά μου προκαλούσε δέος αρκετές μέρες πριν.

Στην άλλη άκρη της γραμμής η φωνή της ακούγεται σταθερή, πεντακάθαρη από το ξενοδοχείο στη Βιέννη όπου βρισκόταν για τη σκηνοθεσία μιας όπερας (τομέας με τον οποίο ασχολείται τα τελευταία χρόνια κυρίως στην Ευρώπη).

Μέσα σε λίγα λεπτά, μεταφέρθηκα στη δεκαετία του ’80, όταν το «Available Light» είχε παρουσιαστεί σε ένα τεράστιο, ερειπωμένο εργοστάσιο στο Μπρούκλιν με το φως που έμπαινε από τα παράθυρα να γίνεται ζωντανό μέρος της παράστασης.

Να σημειώσουμε ότι το έργο ήταν παραγγελία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λος Αντζελες, το οποίο κατά την περίοδο της ανακαίνισής του υλοποιούσε site-specific παραγωγές, ενθαρρύνοντας συνεργασίες μεταξύ ανερχόμενων αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και συγγραφέων.

«Ηταν μια πραγματικά συναρπαστική εμπειρία» μου λέει η Τσάιλντς, ανατρέχοντας στο παρελθόν και επισημαίνοντας πως ίδιος είναι και ο ενθουσιασμός της τώρα, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, για την αναβίωση της χορογραφίας. Εξηγεί τον επανασχεδιασμό του σκηνικού αλλά τονίζει πως η χορογραφία και η μουσική δεν έχουν αλλάξει.

Τα μοτίβα

Τα μινιμαλιστικά έργα της Τσάιλντς χαρακτηρίζονται από την ευφάνταστη χρήση του χώρου, τον μοναδικό τρόπο με τα οποία τα μοτίβα σχεδιάζουν τη σκηνή αλλά και από την επαναληπτικότητα, όλα στοιχεία που έφεραν επανάσταση στον χορό τη δεκαετία του ’60.

«Οταν δούλεψα για πρώτη φορά σε παλαιότερά μου κομμάτια με τον Ρόμπερτ Ουίλσον και τον Φίλιπ Γκλας ήταν μια μεγάλη μετάβαση για μένα να πάω από έναν εναλλακτικό χώρο και μια χορογραφία χωρίς μουσική σε ένα παραδοσιακό θεατρικό χώρο» τονίζει.

«Στο “Available Light”, η μουσική του Ανταμς είχε ξεχωριστή ατμόσφαιρα που ήθελα να “πιάσω” με τους χορευτές μου. Ηταν οι εποχές των μεγάλων συνεργασιών με συνθέτες και εικαστικούς, μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος για μένα».

Στο έργο, κανένας από τους χορευτές δεν φεύγει από τη σκηνή και το μοναδικό είναι πως η χορογραφία δημιουργεί ορατούς διαδρόμους στον χώρο. Η Τσάιλντς κατάφερε αυτό το οπτικό εφέ με τη βοήθεια του σκηνικού, δύο πλατφόρμες ανάμεσα, πάνω και κάτω από τις οποίες χορεύουν οι καλλιτέχνες χωρίς όμως ποτέ να αποχωρούν μέχρι να τελειώσει το έργο.

Μιλάμε λίγο για τη νέα συνεργασία που ετοιμάζει με τον Φίλιπ Γκλας, ανατρέχουμε στο παρελθόν όταν ο Ουίλσον την επέλεξε να συνεργαστεί μαζί του για την επική, πεντάωρη διάρκειας όπερα «Einstein on the Beach», του Γκλας, παράσταση-σταθμό, όπου απέδειξε ότι διέθετε επιπλέον ένα σπάνιο υποκριτικό ταλέντο. Την πρόσφατη ενασχόλησή της στον χώρο της όπερας περιγράφει ως «κάτι εντελώς διαφορετικό».

Να θυμίσουμε ότι είχαμε την ευκαιρία να δούμε ένα δείγμα αυτής της δουλειάς με τον «Alessandro» του Χέντελ που είχε παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2013 σε σκηνοθεσία, χορογραφία και κινησιολογία της Τσάιλντς, ορχήστρα Armonia Atenea, διεύθυνση Γιώργου Πέτρου, σκηνικά και κοστούμια Πάρη Μέξη.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 5, 6, 7/12, ώρα έναρξης των παραστάσεων 8.30 μ.μ. Την Κυριακή μετά την παράσταση θα πραγματοποιηθεί συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές, ενώ την ίδια μέρα η Λουσίντα Τσάιλντς θα δώσει masterclass. Λεωφόρος Συγγρού 107-109, τηλ. 210-90.05.800.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή