Εκροές καταθέσεων τον Οκτώβριο λόγω ΕΝΦΙΑ

Εκροές καταθέσεων τον Οκτώβριο λόγω ΕΝΦΙΑ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 681 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τον Οκτώβριο οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις τράπεζες, υποχωρώντας στα 121,1 δισ. ευρώ από 121,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Η μείωση που καταγράφεται, παρά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, αποδίδεται στην πληρωμή φόρων που υποχρεώθηκαν οι φορολογούμενοι να καταβάλλουν τον Οκτώβριο και ειδικά στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα νοικοκυριά απέσυραν από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 533 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα των αποταμιεύσεών τους στα τέλη Οκτωβρίου να υποχωρήσουν στα 101,2 δισ. ευρώ από 101,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Μεγάλα ποσά μεταφέρθηκαν από τις προθεσμιακές καταθέσεις, τα υπόλοιπα των οποίων μειώθηκαν κατά 936,1 εκατ. ευρώ, καθώς μερίδα νοικοκυριών έσπασε προθεσμιακές καταθέσεις είτε για να πληρώσει φόρους είτε επέλεξε να μην ανανεώσει την κλειστή κατάθεση και να μεταφέρει τα χρήματα σε ανοιχτούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου για να έχει πιο άμεση πρόσβαση. Τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 135,6 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το επίπεδο ρευστότητας των επιχειρήσεων στα 19,8 δισ. ευρώ.

Συνολικά από το τραπεζικό σύστημα έλειψαν στο τέλος Οκτωβρίου 838 εκατ. ευρώ, εάν στα υπόλοιπα των καταθέσεων συνυπολογιστούν και οι αποταμιεύσεις των κατοίκων του εξωτερικού και οι τοποθετήσεις της γενικής κυβέρνησης. Το ίδιο διάστημα η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα κατέγραψε άλλο έναν πτωτικό μήνα, με την καθαρή ροή δανείων, δηλαδή τις νέες χορηγήσεις μετά την αποπληρωμή δανείων, να είναι αρνητική κατά 412 εκατ. ευρώ. Το χρέος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προς τις τράπεζες μειώθηκε στα 204,9 δισ. ευρώ και μετά τη νέα υποχώρηση των καταθέσεων ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις εκτινάχθηκε στο 170%. Το χρέος των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου στα 96,5 δισ. ευρώ και η ροή χρηματοδότησης υπήρξε αρνητική κατά 224 εκατ. ευρώ (-0,4%). Θετικό πρόσημο σημείωσε ωστόσο η χρηματοδότηση του μεγαλύτερου κλάδου της οικονομίας, της βιομηχανίας, με τον ρυθμό χρηματοδότησης να διαμορφώνεται στο 2,3% και την αύξηση να τροφοδοτεί τόσο η χρηματοδότηση της μεταποίησης (2,2%) όσο και των ορυχείων (13,6%), ενώ ο ρυθμός χρηματοδότησης του τουρισμού ήταν οριακά θετικός στο 0,6% και του εμπορίου οριακά αρνητικός στο -0,3%. Το χρέος των ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου στα 13,5 δισ. ευρώ και των νοικοκυριών στα 94,9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 67,9 δισ. ευρώ είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια και τα 27 δισ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή