Η Ιταλία στον μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών

Η Ιταλία στον μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την έντονη πίεση των Βρυξελλών, το ιταλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες το πρώτο άρθρο του σχεδίου νόμου για τη συνεισφορά που θα καταθέσει κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης στον κοινό μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών (SRM) και στο Ταμείο που θα το υποστηρίζει.

Στις 24 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε αποστείλει επιστολή στον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι προειδοποιώντας τον ότι αργές διαδικασίες που ακολουθεί το ιταλικό Κοινοβούλιο απειλούν την ολοκλήρωση της λεγόμενης τραπεζικής ένωσης. «Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσεις ότι το να έχουμε έναν μισοολοκληρωμένο κοινό μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών δεν είναι το συλλογικό μας όραμα», αναφέρει ο κ. Γιούνκερ στην επιστολή του προς τον Ιταλό πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι «τώρα πρέπει να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις». Στο σχέδιο νόμου για τον κοινό μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών περιλαμβάνονται και οι κανόνες που προβλέπουν ότι από το 2016, για να δοθεί κρατική βοήθεια προς τράπεζες, θα πρέπει να έχει προηγηθεί συνεισφορά στη διάσωση ύψους τουλάχιστον 8% του συνολικού κόστους διάσωσης από μετόχους, ομολογιούχους ή, αν δεν επαρκούν αυτοί, και από καταθέτες.

Ο SRM αποτελεί τον λεγόμενο δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης μετά τον Κοινό Μηχανισμό Εποπτείας, στο πλαίσιο του οποίου η ΕΚΤ αποτελεί τη μοναδική εποπτική αρχή των λεγόμενων συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, στο οποίο είχαν καταλήξει οι ηγέτες της Ευρωζώνης το 2013, ο τρίτος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης θα έπρεπε να είναι η από κοινού εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων μέχρι το ύψος των 100 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2013 οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας ανακοίνωσαν ότι δεν συμφωνούν με την από κοινού εγγύηση καταθέσεων και έκτοτε το Βερολίνο κατάφερε να τορπιλίσει την υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή