«Διπλό φιλτράρισμα» σε προσφυγικές ροές προς Κεντρ. Ευρώπη

«Διπλό φιλτράρισμα» σε προσφυγικές ροές προς Κεντρ. Ευρώπη

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ενδιάμεσες χώρες βορείως των συνόρων μας σχεδιάζουν να βάλουν «διπλό φίλτρο» στις ανθρώπινες ροές που κινούνται με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία, την ώρα που η Ειδομένη «βράζει» από χιλιάδες εγκλωβισμένους οικονομικούς μετανάστες και οι τοπικές κοινωνίες στα σύνορα έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται ώστε να αποτρέψουν τη δημιουργία hotspots.

Το πρώτο «φιλτράρισμα» γίνεται ως γνωστόν ήδη στις μεθοριακές διαβάσεις, της ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Αυστρίας και Γερμανίας και επιτρέπει τη διέλευση μόνο προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές, τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι πληροφορίες που καταφθάνουν, αναφέρουν ότι τα κράτη της «βαλκανικής διαδρομής» εξετάζουν το ενδεχόμενο να ελέγχονται και οι πολεμικοί πρόσφυγες, ώστε να αποκλείεται η είσοδος εκείνων, των ουκ ολίγων, που φέρουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα! Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες επιπλέον άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Ηδη στην Ειδομένη, με την απαγόρευση από τις αρχές της FYROM της εισόδου σε παράνομους μετανάστες και τη συσσώρευση ανθρώπων από Ιράν, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Μαρόκο, Σουδάν κ.λπ., η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί. Δύο χιλιάδες μετανάστες παραμένουν καθηλωμένοι στη «νεκρή ζώνη», με την ελπίδα να τους επιτραπεί η είσοδος στην ΠΓΔΜ και θεωρείται θέμα χρόνου να επιχειρηθεί βίαια εισβολή και πρόκληση ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

Εικόνες με ανθρώπινα στόματα ραμμένα, απεργούς πείνας, συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών, μικρά παιδιά να ικετεύουν πάνοπλους αστυνομικούς να τους επιτρέψουν τη διέλευση, κάνουν τον γύρο του κόσμου. Το σταγονόμετρο αναμένεται να στενέψει με τον εξονυχιστικό έλεγχο όσων φέρουν μαζί τους έγγραφα που πιστοποιούν (;) την εμπόλεμη χώρα προέλευσής τους, αλλά και τα χαρτιά πιστοποίησης που τους εφοδιάζουν οι ελληνικές αρχές στα νησιά και λειτουργούν ως διαβατήρια στη διαδρομή.

Μολονότι η ελληνική πλευρά επιμένει ότι τηρεί κατά γράμμα τις προβλεπόμενες διεθνώς διαδικασίες καταγραφής, οι κυβερνήσεις των χωρών διέλευσης δεν χάνουν την ευκαιρία να εξαπολύουν δηλητηριώδη βέλη κατά της Αθήνας στο θέμα αυτό, αποδίδοντάς της αδιαφορία και πλημμελείς ελέγχους, με αποτέλεσμα να καταφθάνουν στην Ευρώπη κατά χιλιάδες Αφροασιάτες που ουδεμία σχέση έχουν με πόλεμο.

Περαιτέρω μέτρα

Με δεδομένη την απώλεια εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα συζητείται η λήψη περαιτέρω μέτρων, αρχής γενομένης από την Ειδομένη, που θα αφορούν στον εξαντλητικό έλεγχο των διαβατηρίων και των ταξιδιωτικών εγγράφων που τους εφοδιάζει η ΕΛ.ΑΣ. στα νησιά.

Το στένεμα του διαδρόμου είναι βέβαιο πως θα μεγαλώσει τον συνωστισμό στα ελληνικά σύνορα αλλά και στα ενδότερα, αφού εκτός από τους παράνομους μετανάστες εκτιμάται ότι θα καθηλωθούν και πολλοί άλλοι που μπήκαν μεν στην Ελλάδα με το καθεστώς του πρόσφυγα, δεν θα μπορούν όμως να συνεχίσουν γιατί η αστυνομία της ΠΓΔΜ θα έχει αμφιβολίες για τη γνησιότητα των εγγράφων τους.

Ανεξαρτήτως του εάν όλα αυτά αποτελούν, ώς ένα βαθμό, ένα τυπικό αλλά καλό πρόσχημα εκ μέρους των Ευρωπαίων για να απαλλαγούν απ’ όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες, η ουσία είναι ότι η Ελλάδα θα δεχθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο εσωτερικό, όπου μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα για τη διαχείριση της κατάστασης. Οχι μόνο δεν έχει φτιαχτεί κανένα από τα συμφωνημένα hotspots, αλλά ο επί της μετανάστευσης αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, όταν την περασμένη εβδομάδα μετέβη στο χωριό Γαλλικό του Κιλκίς για να επιθεωρήσει χώρο 40 στρεμμάτων, τον οποίο προσφέρει μια ΜΚΟ για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, βρέθηκε ενώπιον οργισμένων κατοίκων που τον ανάγκασαν να αποχωρήσει. Η κυβέρνηση μεταδίδει ότι διαθέτει σχέδιο, το οποίο όμως δεν γνωρίζει κανείς. Επί του παρόντος επιχειρείται η αποσυμφόρηση της Ειδομένης, διά της εθελουσίας επιστροφής όσων δεν μπορούν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, με λεωφορεία στην Αθήνα. Αλλά αυτοί είναι ελάχιστοι. Οι πολλοί παραμένουν στα σύνορα με την ελπίδα να περάσουν στα Σκόπια και μέχρι να τα καταφέρουν θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της έκρηξης οργής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή