Φαμπιούς: Με Ασαντ ο αγώνας κατά του «Ισλαμικού Κράτους»

Φαμπιούς: Με Ασαντ ο αγώνας κατά του «Ισλαμικού Κράτους»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδείξεις μιας κάποιας μεταστροφής της γαλλικής στάσης στο συριακό ζήτημα έδωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά ανοικτός στο ενδεχόμενο συντονισμού με τον κυβερνητικό στρατό της Συρίας στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», αν και δεν διευκρίνισε κατά πόσο βλέπει μια παρόμοια εξέλιξη στο εγγύς μέλλον ή μετά την πολιτική επίλυση του συριακού ζητήματος.

«Οι χερσαίες δυνάμεις δεν μπορεί να προέλθουν από εμάς, αυτό δεν θα ήταν αποτελεσματικό. Μπορούν όμως να σχηματισθούν από στρατιώτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης), από στρατεύματα σουνιτικών αραβικών στρατών και, γιατί όχι, από κυβερνητικά, συριακά στρατεύματα», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πάντως, ο Λοράν Φαμπιούς επανέλαβε την πάγια γαλλική θέση ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία, σε μια μελλοντική, ενιαία και ελεύθερη Συρία, γιατί «ευθύνεται για 300.000 θανάτους και εκατομμύρια πρόσφυγες. Ο Ασαντ δεν μπορεί να είναι το μέλλον του λαού του».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Λοράν Φαμπιούς αποκάλυψε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τον Φρανσουά Ολάντ να του παραδώσει έναν χάρτη με τις θέσεις των ένοπλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης που μάχονται εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πληγούν από ρωσικούς βομβαρδισμούς. Αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, κατηγορούν τη Ρωσία ότι επικεντρώνει τις επιχειρήσεις της όχι εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά εναντίον άλλων οργανώσεων που αντιπολιτεύονται τον Ασαντ.

Στο μεταξύ, αναταραχή επικρατεί στους κόλπους του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας ενόψει της ψηφοφορίας που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή για τη συμμετοχή της χώρας στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Δημοσιεύματα του Τύπου φέρουν σημαίνοντα στελέχη του κόμματος έτοιμα να προχωρήσουν σε «ανταρσία» εναντίον του νέου, αριστερού ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος τάσσεται κατά της σχετικής πρότασης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή