Βαθύτερη απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί η συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2015

Βαθύτερη απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί η συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2015

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων αποδεικνύεται η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2015, με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον εν αμφιβόλω η νέα πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για μηδενική ύφεση φέτος. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οικονομική δραστηριότητα του τρίτου τριμήνου του 2015 μειώθηκε κατά 1,1% σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα (στις 13 Νοεμβρίου) οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ έδειχναν συρρίκνωση 0,4%.

Η διαφορά αυτή προκύπτει εξαιτίας του ότι στις 13 Νοεμβρίου δεν ήταν γνωστά ακόμα τα στοιχεία για τον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και τα περισσότερα μεγέθη των δεικτών του Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, η αρνητική αυτή εξέλιξη αποδίδεται στη δραματική πτώση των επενδύσεων και των εξαγωγών, ενώ μεγάλη ήταν και η μείωση των εισαγωγών, λόγω της επιβολής των capital controls και της τραπεζικής αργίας.

Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων για την πορεία του ΑΕΠ, τίθεται σε κίνδυνο και η τελευταία πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για μηδενική ύφεση στο σύνολο του 2015. Εκτίμηση η οποία περιλήφθηκε στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2016, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου. Με τα έως τώρα δεδομένα, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 η μεταβολή του ΑΕΠ είναι μηδενική (0,06% αύξηση, για την ακρίβεια). Αυτό σημαίνει ότι για να παραμείνει στο μηδέν σε ολόκληρο το έτος θα πρέπει στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 να είναι επίσης μηδενική η μεταβολή του ΑΕΠ.

Κάτι τέτοιο, όμως, οικονομολόγοι αλλά και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Οπότε εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει σε ύφεση φέτος, έστω κι αν αυτή είναι μικρού μεγέθους. Αυτό που είναι βέβαιον είναι ότι δεν θα ανέλθει στα επίπεδα του 2,3% που προβλεπόταν αρχικώς, ενώ σίγουρο θεωρείται στο υπουργείο Οικονομικών ότι δεν θα κινηθεί ούτε στην περιοχή του 1,3% που προέβλεπε η Κομισιόν το φθινόπωρο. Υπολογίζεται, όμως, ότι θα μπορούσε να κινηθεί στην περιοχή του 0,5%.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις του τρίτου τριμήνου του 2015, η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,1% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2014 προήλθε από:

• Την κάθετη πτώση των επενδύσεων κατά 27%. Μείωση είχε καταγραφεί και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους (17,8%), ενώ τα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα ήταν ανοδικά.

• Τη συρρίκνωση των εξαγωγών κατά 11,4%. Μάλιστα καταγράφηκε πτώση μετά από αρκετά χρόνια.

• Τη μείωση των εισαγωγών κατά 19,9%, λόγω κυρίως των capital controls και της τραπεζικής αργίας. Αν και η πτώση των εισαγωγών βελτιώνει το εμπορικό έλλειμμα, το μέγεθος της μείωσης είναι ενδεικτικό της «ζημιάς» που προκάλεσαν στις επιχειρήσεις τα μέτρα περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων που εφαρμόστηκαν από τον Ιούλιο.

• Την αναιμική αύξηση της κατανάλωσης κατά 0,1%. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,3%, ενώ η δημόσια κατανάλωση κατά 0,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή