Βέτο Μόσχας σε συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν

Βέτο Μόσχας σε συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση σκληρών οικονομικών αντιποίνων της Ρωσίας για την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους της από την τουρκική αεροπορία, η Αγκυρα προχώρησε σε κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης, αλλά μόνο για να εισπράξει την ηχηρή απόρριψη της Μόσχας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Παρίσι την ερχόμενη Δευτέρα, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα. Σε ελάχιστο χρόνο, όμως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν σκοπεύει να συνομιλήσει με τον Ερντογάν, παρά μόνο εάν ο τελευταίος ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τη Ρωσία για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Εσπευσε μάλιστα να προσθέσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί στις 30 Νοεμβρίου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η κυβέρνηση του οποίου δεν διατηρεί τις καλύτερες των δυνατών σχέσεων με την Τουρκία αυτή την περίοδο.

Κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, από την πλευρά της Μόσχας, ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε ότι η χώρα του «έχει το δικαίωμα να απαντήσει στρατιωτικά» στην Τουρκία. Μιλώντας σε ρουμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ναρίσκιν έκανε λόγο για ηθελημένη δολοφονία Ρώσων στρατιωτών, η οποία πρέπει να τιμωρηθεί.

Στις χθεσινές δηλώσεις του, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επανέλθει στους ισχυρισμούς του ότι η τουρκική αεροπορία αγνοούσε ότι το καταρριφθέν αεροπλάνο ήταν ρώσικο και ότι εφάρμοσε αυτόματα τους προβλεπόμενους, σε αυτές τις περιπτώσεις, κανόνες εμπλοκής. Διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να προκαλέσει ζημιά στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, αν και χαρακτήρισε απαράδεκτες και συκοφαντικές τις κατηγορίες του Κρεμλίνου για σύμπραξη της Τουρκίας με το «Ισλαμικό Κράτος» σε λαθρεμπόριο πετρελαίου. Προσφέροντας άλλο ένα δείγμα αλλοπρόσαλλης ρητορικής, ο Τούρκος ηγέτης κάλεσε τη Ρωσία «να μην παίζει με τη φωτιά».

Από την πλευρά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Times, δήλωσε ότι η χώρα του, η Ρωσία και όλη η διεθνής κοινότητα οφείλουν να ενωθούν απέναντι στον κοινό εχθρό, το «Ισλαμικό Κράτος». «Ενώ τα μέτρα για την υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας θα διατηρηθούν σε ισχύ, η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και τους συμμάχους της για τη μείωση των εντάσεων», τόνισε ο Νταβούτογλου.

Σε έμπρακτη χειρονομία προς αυτή την κατεύθυνση, η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει προσωρινά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της στη Συρία, ώστε να μη δώσει αφορμές για καινούργιο, θερμό επεισόδιο με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, νέοι, σφοδροί βομβαρδισμοί έπληξαν την πόλη Ράκα της βορειοανατολικής Συρίας, άτυπη πρωτεύουσα του χαλιφάτου που έχουν ανακηρύξει οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με πηγές της συριακής αντιπολίτευσης. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε διαπιστωθεί η εθνικότητα των αεροσκαφών που πραγματοποίησαν τους χθεσινούς βομβαρδισμούς. Η Ράκα επλήγη κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες από τη Ρωσία και τη Γαλλία, δύο χώρες που θρήνησαν πρόσφατα εκατόμβες αθώων θυμάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» – πρώτα με την κατάρριψη ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στο Σινά και εν συνεχεία με το λουτρό αίματος στο Παρίσι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή