«Πράσινο φως» από Ε.Ε. σε Alpha Bank, Eurobank

«Πράσινο φως» από Ε.Ε. σε Alpha Bank, Eurobank

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έγκριση των επικαιροποιημένων σχεδίων αναδιάρθρωσης της Eurobank και της Alpha Bank προχώρησε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους. Οπως μαθαίνουμε, τα σχέδια δεν περιείχαν ουσιαστικές διαφορές (από αυτά που εγκρίθηκαν το 2014), ενώ το γεγονός ότι και οι δύο τράπεζες κάλυψαν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών και δεν χρειάστηκαν κρατική βοήθεια είχε ως αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν νέες απαιτήσεις από τις Βρυξέλλες. Η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ (φωτ.) δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Η άντληση αποκλειστικά ιδιωτικών κεφαλαίων τόσο από την Alpha Bank όσο και από τη Eurobank αποτελεί σαφή ένδειξη της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης για τη βιωσιμότητα των δύο τραπεζών και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Τυχαίο μάλλον δεν είναι, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών από το 2011 έως σήμερα δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να βρεθεί λύση για να εισπραχθούν τα πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που επιβάλλονται σε ξένες εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε παραβατικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο την τελευταία πενταετία. Τα ξένα funds που δεν διαθέτουν «ελληνικό» ΑΦΜ φαίνεται να είναι αόρατα για τους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι η Ε.Κ., υπό τον 6ο κατά σειρά πρόεδρό της Κωνσταντίνο Μποτόπουλο, είχε υποβάλει προτάσεις τεχνικής επίλυσης που, δυστυχώς, ποτέ δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Αναζητείται νέος γ.γ. Δ.Ε.

Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, και συγκεκριμένα στη Διαύγεια, η προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αναζητεί τον αντικαταστάτη της κ. Κ. Σαββαΐδου, η οποία αποπέμφθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Oι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η θητεία τους θα είναι διετούς διάρκειας και όχι πενταετούς όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα αλλάξει πλήρως η δομή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η διαδικασία επιλογής είναι εξπρές, καθώς οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν βιογραφικό από τη Δευτέρα 30.11.2015 έως την Κυριακή 6.12.2015.

Αναψαν τα αίματα στον κοινωνικό διάλογο

Παρουσία του επικεφαλής της ILO και με θέμα την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα, λίγο έλειψε να… πιαστούν στα χέρια ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος (φωτ.). Κουβέντα (εσείς δεν στηρίξατε το «όχι» στο δημοψήφισμα) στην κουβέντα (και εσείς που ψηφίσατε «όχι» το κάνατε «ναι»), δεν άργησε να γίνει το κακό. Ο Παναγόπουλος χαρακτήρισε οδοστρωτήρα το ασφαλιστικό, ενώ ο υπουργός υποστήριξε ότι όποιος δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση που έφερε την επανάσταση στην Ευρώπη είναι με τα μνημόνια… Στόχος της συνάντησης ήταν να βρεθεί κοινή γραμμή στα εργασιακά και κατέληξε να μετρά ποιος είναι πιο… αντιμνημονιακός από τον άλλον…

Τιμολόγια χωρίς έκπτωση για την υψηλή τάση

Επτά διαφορετικούς τύπους τιμολογίων που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κατηγορίες παραγωγικών δραστηριοτήτων (χαλυβουργία, τσιμέντα, διυλιστήρια κ.λπ.) ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για τους καταναλωτές υψηλής τάσης. Πρόκειται για περίπου 15 μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, για τις οποίες στο πλαίσιο σχετικής μνημονιακής δέσμευσης θα πρέπει να καταργηθούν οι εκπτώσεις που είχαν δοθεί με απόφαση γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ τον Φεβρουάριο του 2014. Για τον σκοπό αυτό συγκαλείται στις 7 Δεκεμβρίου έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, η οποία θα εγκρίνει παράλληλα και τα σχέδια τιμολόγησης για την υψηλή τάση που ενέκρινε χθες το Δ.Σ. της εταιρείας. Η νέα δομή των τιμολογίων δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να παρέχει στους πελάτες υψηλής τάσης εκπτώσεις όγκου ανάλογα με το καταναλωτικό τους προφίλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή