Ολάντ: Θα απαντήσουμε στο μίσος με συναυλίες

Ολάντ: Θα απαντήσουμε στο μίσος με συναυλίες

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τη δέσμευσή του προσέφερε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια του εθνικού μνημοσύνου για τα 130 θύματα των αιματηρών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ότι η χώρα θα απαντήσει στον «στρατό των φανατικών», με περισσότερο τραγούδι, συναυλίες και εκδηλώσεις.

«Δεν θα ενδώσουμε στον φόβο, αλλά ούτε και στο μίσος», είπε ο πρόεδρος μιλώντας στο προαύλιο του μεγάρου των Ενβαλίντ, το επιβλητικό συγκρότημα του 17ου αιώνα που φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τον τάφο του Ναπολέοντα.

Ο κ. Ολάντ μίλησε ενώπιον 2.600 ακροατών, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και ορισμένοι από τους τραυματίες των επιθέσεων. Κάποιοι παρακολούθησαν την ομιλία σε αναπηρικά αμαξίδια, ενώ ένστολοι πυροσβέστες και τραυματιοφορείς στέκονταν σε δύο ζυγούς, σε στάση προσοχής.

Φωτογραφίες των θυμάτων προβλήθηκαν σε γιγαντοοθόνη. Αναφερόμενος στα θύματα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «130 μοίρες έπεσαν θύματα κλοπής, 130 γέλια δεν θα ακουστούν ξανά. Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονταν από 50 διαφορετικά σημεία της Γαλλίας και 17 χώρες του κόσμου, ενώ οι επιτιθέμενοι έδρασαν στο όνομα ενός παρανοϊκού σκοπού κι ενός προδομένου θεού. Οσοι έπεσαν νεκροί τη 13η Νοεμβρίου ήταν η Γαλλία, όλη η Γαλλία και έχουμε την υποχρέωση να μην τους ξεχάσουμε ποτέ».

Κάποιοι συγγενείς θυμάτων, όμως, αποφάσισαν να απόσχουν από τη χθεσινή τελετή, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας για την προστασία του έθνους, στον απόηχο των επιθέσεων εναντίον του Charlie Hebdo και του εβραϊκού παντοπωλείου, τον Ιανουάριο.

«Σας ευχαριστούμε, κύριε πρόεδρε και κύριοι πολιτικοί, αλλά δεν επιθυμούμε τις χειραψίες ή τις εκδηλώσεις τιμής σας, καθώς σας θεωρούμε εν μέρει υπευθύνους για όσα συνέβησαν!» έγραψε στο Facebook η Εμανουέλ Πρεβόστ, της οποίας ο αδελφός σκοτώθηκε στη συναυλία στο Μπατακλάν.

Σε μια προσπάθεια να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων, οι εφημερίδες Liberation και Le Parisien δημοσίευσαν τα ονόματα όλων των νεκρών στα χθεσινά τους πρωτοσέλιδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή