Oh là là, cuisine française

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να πώς αισθανόταν ένας ξενόφερτος στα πρώτα παρισινά εστιατόρια: «Μπαίνοντας στην αίθουσα του φαγητού, διαπίστωσα έκπληκτος ότι πολλά τραπέζια ήταν τοποθετημένα το ένα πλάι στο άλλο και υπέθεσα ότι περιμέναμε κάποια μεγάλη παρέα ή ότι θα τρώγαμε όλοι μαζί όπως στις λαϊκές τραπεζαρίες. Αλλά η έκπληξή μου έγινε μεγαλύτερη όταν είδα να έρχονται άνθρωποι χωρίς να κοιτάζονται και να δειπνούν χωριστά χωρίς να μιλούν ή, έστω, να μοιράζονται το φαγητό τους», γράφει ο Antoine Joseph Nicolas Rosny, στο πόνημά του «Le Peruvien à Paris» του 1801.

Σταχυολογήσαμε τo απόφθεγμα από το κεφάλαιο «Ιδιωτικές ορέξεις σε δημόσιους χώρους», στο βιβλίο «Η εφεύρεση του εστιατορίου» (Εκδόσεις Ποταμός) που περιγράφει γλαφυρά την εξέλιξη των θεσμών της εστίασης και την τεράστια σημασία του φαγητού για τους Γάλλους. Μόνο για εκείνους; Οχι βέβαια. Απλώς αυτοί μας δίδαξαν πώς να τρώμε και να συνδυάζουμε τη βρώση με την ευεξία στο ζεστό χουχούλιασμα ενός εστιατορίου, όπως περιγράφει και ο Χέμινγουεϊ στο βιβλίο του «Μια κινητή γιορτή», για την ατμόσφαιρα του Παρισιού τη δεκαετία του ’20.

Ακόμα και σήμερα πάντως, η γαλλική κουζίνα όχι μόνον δεν έχει χάσει την ακτινοβολία της αλλά παραμένει ταυτισμένη με έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υπογράμμισαν πως οι τρομοκράτες με το αποτροπιαστικό τους χτύπημα ήθελαν να πλήξουν ακριβώς αυτή την αίσθηση της ξεγνοιασιάς των ανθρώπων που δειπνούν ή απολαμβάνουν το ποτό με την παρέα τους.

Με αφορμή το φεστιβάλ γαλλικής γαστρονομίας «Delicious France», που διοργανώνεται αυτή την περίοδο στην Αθήνα, συνομιλήσαμε με μερικούς γνώστες και μυημένους σχετικά με το πώς η γεύση εξακολουθεί να είναι μια αισθητηριακή πύλη εισόδου στον γαλλικό πολιτισμό, αλλά και για το πώς εκπαιδευτήκαμε εμείς οι Ελληνες να εκτιμούμε ένα ωραίο ταρτάρ.

Τσίχλες…

«Ερχόταν κανένας φίλος όταν πρωτοανοίξαμε το εστιατόριο τη δεκαετία του ’70 και για να τον βάλουμε να δοκιμάσει βατραχοπόδαρα του λέγαμε: “Φάε, φάε, είναι κυνήγι. Είναι τσίχλες με λίγο σκορδάκι! Και μετά βέβαια του λέγαμε την αλήθεια…”» θυμάται ο Βασίλης Πολυμέρης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Σπύρος & Βασίλης», το οποίο σήμερα διευθύνει ο γιος του Γιώργος. Είχε προηγηθεί το Abreuvoir και μια Γαλλίδα που είχε ανοίξει ένα μαγαζί με γαλλικό μενού στο Φάληρο τη δεκαετία του ’60 που έκαναν την αρχή.

«Αυτό που θα προσπαθήσουμε να περάσουμε μέσα από το συγκεκριμένο φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχω είναι το γεγονός ότι η γαλλική κουζίνα δεν είναι πλέον τα σαλιγκάρια, τα βατραχοπόδαρα και τα βαριά πιάτα με το βούτυρο» λέει η Ντίνα Νικολάου, η σεφ που δραστηριοποιείται και επιχειρηματικά στο Παρίσι, με ένα εστιατόριο, ένα μεζεδοπωλείο και ένα παντοπωλείο με γαλλικά προϊόντα στο 6ο διαμέρισμα. «Εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια οι ευφυέστατοι Γάλλοι έχουν αφήσει πίσω τους την αλσατική και λυωνέζικη κουζίνα για να αγκαλιάσουν τη μεσογειακή εκδοχή τού γευστικού τους κληροδοτήματος με πολλά λαχανικά και πιο ελαφριά μαγειρέματα», μας λέει από το Παρίσι, όπου βρίσκεται.

«Ακόμα και σήμερα, η γαλλική κουζίνα παραμένει ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές μιας χώρας, ενός πολιτισμού και ενός τρόπου ζωής» συμπληρώνει η σεφ. «Δυστυχώς οι τρομοκράτες κατάφεραν να φοβίσουν τον κόσμο και η γαλλική πρωτεύουσα ψιλοερημώνει το βράδυ, ειδικά μετά τις 8. Ακόμα και στο Σεν Ζερμέν ντε Πρε που έσφυζε από ζωή, βλέπει κανείς λίγο κόσμο να κυκλοφορεί, ενώ εστιατόρια και ξενοδοχεία έχουν αμέτρητες ακυρώσεις» υπογραμμίζει στην «Κ».

Γαλλικό έδαφος

«Ενα εστιατόριο γαλλικής κουζίνας είναι σαν να βρίσκεσαι σε γαλλικό έδαφος. Περνάς το κατώφλι και όλα σε παραπέμπουν σε κάτι διαφορετικό, από το φαγητό μέχρι τη διακόσμηση του τραπεζιού και την ένδυση των σερβιτόρων» λέει ο Γιώργος Πολυμέρης, δηλώνοντας χαρούμενος που συμμετέχει στο φεστιβάλ.

«Το βράδυ της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου που έγινε το χτύπημα στο Παρίσι, το εστιατόριο ήταν γεμάτο και αμέσως διαδόθηκε η είδηση από τον ένα θαμώνα στον άλλο. Ηταν ένα σοκ για όλους μας, ιδιαίτερα όταν νιώθεις ότι διά του φαγητού συμμετέχεις και εσύ σε έναν τρόπο να χαίρεσαι τη ζωή…».

Και γκουρμέ και street food

Υπό την αιγίδα του γαλλικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή γνωστών εστιατορίων καθώς και τη συμβολή γαλλικών brands και αγαπημένων σεφ, το Φεστιβάλ «Delicious France» προσκαλεί ερασιτέχνες και ειδικούς να γευθούν τα προϊόντα, την ποιότητα και την ποικιλία της γαλλικής γαστρονομίας. Το φετινό φεστιβάλ έρχεται να αναδείξει όλες τις όψεις της γαλλικής γαστρονομίας, από την πιο street εκδοχή με το food truck στην πλατεία Μαβίλη ώς τις γκουρμέ προτάσεις υψηλής γαστρονομίας των καλύτερων εστιατορίων της Αθήνας και από τα Σαββατοκύριακα του αυθεντικού γαλλικού πρωινού στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννη ώς το μουσικοχορευτικό απεριτίφ στη Στοά Αρσακείου και τα μοναδικά master classes για τους εκκολαπτόμενους σεφ. Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που κρατούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, επισκεφθείτε τη σελίδα www.facebook.com/FestivalGallikisGastronomias.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή