Στον Προμπονά «μυρίζει» Χριστούγεννα

Στον Προμπονά «μυρίζει» Χριστούγεννα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​α αυτοκίνητα στην οδό Ανθέων σταθμεύουν σε διπλές σειρές, με αναμμένα τα «αλάρμ». Φορτηγά και πεζοί μπερδεύονται στον δρόμο και στο πεζοδρόμιο, δημιουργώντας κάθε τόσο ένα μικρό χάος. Τέλη Νοεμβρίου και, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, καταστηματάρχες από όλη την Αθήνα σπεύδουν σε μια από τις παλιές «πιάτσες» της πόλης για να προμηθευτούν τα απαραίτητα χριστουγεννιάτικα για τις βιτρίνες ή τις προθήκες τους.

Βρισκόμαστε στον Προμπονά, στην κάτω πλευρά του σταθμού του ΗΣΑΠ στα Ανω Πατήσια. Μια τυπική γειτονιά του κέντρου, πνιγμένη στις πολυκατοικίες και το αυτοκίνητο, γνωστή για την αγορά λουλουδιών από την οποία πήρε και το όνομά του ο κεντρικός της δρόμος.

Δίπλα στα ανθοπωλεία βρίσκεται και μια δεύτερη, μικρότερη αγορά: τα καταστήματα με εποχιακά είδη και είδη συσκευασίας. Μια αγορά για τους επαγγελματίες. Τα καταστήματα δεν είναι πολλά, αλλά μετρούν αρκετές δεκαετίες ζωής, γνωστά στους καταστηματάρχες και τους επαγγελματίες που αναζητούν «πρώτες ύλες» για διακόσμηση.

Την εποχή αυτή λοιπόν, η ατμόσφαιρα στον Προμπονά «μυρίζει» Χριστούγεννα – και καλές ευκαιρίες για αγορές. «Θέλω κάτι για την πόρτα του καταστήματος. Είναι γυάλινη, περίπου τόση» λέει μια κυρία με ένα κατακόκκινο παλτό και δεκάδες βραχιόλια, που κουδουνίζουν καθώς ανοίγει διάπλατα τα χέρια της. Ενας μεγαλόσωμος κύριος δίπλα της δείχνει βυθισμένος σε σκέψεις, καθώς επιλέγει κόκκινα πουγκάκια, διακοσμημένα με αστέρια και καμπάνες. Ενας άλλος μεταφέρει στην αγκαλιά του δύο τεράστιες χριστουγεννιάτικες γιρλάντες, που θα τυλίξουν τον πάγκο του καταστήματος.

Εχετε σκουφάκια; Εχετε χαρτί περιτυλίγματος δίχρωμο με ρίγες; Εχετε χριστουγεννιάτικα κουτιά σε αυτές τις διαστάσεις; Εχετε μπουκαλάκια κόκκινα ή πράσινα από γυαλί; Εχετε τσόχα σε χρυσό ή ασημένιο; Οι απαιτήσεις εδώ είναι εξειδικευμένες, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε καταστήματος. Την απάντηση έχει το αφεντικό, συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας, ο καπετάνιος που κυβερνά έναν μικρό στρατό από υπαλλήλους.

Καθώς παρατηρώ μια βιτρίνα, δύο υπάλληλοι δίπλα μου μεταφέρουν κούτες σε ένα ανοιχτό πορτμπαγκάζ. Κρυφακούω, ο αγοραστής ήρθε από τη Θήβα και έχει κατάστημα με είδη δώρων. Ηρθε κι αυτός να προμηθευτεί μερικά ακόμα εποχιακά είδη. Αλλοι υπάλληλοι ετοιμάζουν μια ανάλογη αποστολή σε ένα κατάστημα στην Κόρινθο – μάλλον έχουν καθυστερήσει. Οι κινήσεις τους είναι κοφτές και μηχανικές, κρύβουν εμπειρία. Μια νεαρή κυρία με ένα παχύ, κατακίτρινο ντοσιέ τους προσπερνά και μπαίνει μέσα με «αέρα». «Εχω μια μικρή βιοτεχνία και φτιάχνω διακοσμητικά από υαλοβάμβακα. Εχουμε και πολύ ωραία χριστουγεννιάτικα είδη, θέλετε να δείτε μερικά δείγματα;». Παραδόξως το αφεντικό κάθεται να συζητήσει.

Την ακολουθώ και περιπλανιέμαι στους αποπνικτικά γεμάτους διαδρόμους. Τα καταστήματα αυτά είναι παράδεισος! Δεκάδες χριστουγεννιάτικα δέντρα -από τα κλασικά πλαστικά μέχρι ακριβές απομιμήσεις, δέντρα από σύρμα, πλαστικό, χαρτόνι… ακόμα και μαύρα ή άσπρα πούπουλα αντί για φύλλα. Διακοσμητικά κλαδιά, χαρτονένια αστέρια, τεράστιοι γύψινοι αγιοβασίληδες με λαμπερά μάτια, κουτάκια, πουγκάκια, καφασάκια και άπειρα, άπειρα στολίδια γεμίζουν τα μαγαζιά μέχρι το ταβάνι. Χρειάζεται λίγη ώρα για να συνηθίσει το μάτι και να ξεχωρίσει τόσα χρώματα και σχήματα.

Η οδός Ανθέων προσφέρεται αυτή την εποχή για μια βόλτα μακριά από τα συνηθισμένα. Δεν είναι ένας όμορφος πεζόδρομος, ούτε μια πυκνή εμπορική οδός, όπως η Αιόλου ή η Αγίου Μάρκου. Προσφέρει όμως μια διαφορετική ατμόσφαιρα και, γιατί όχι, ευκαιρίες. Οι βιτρίνες που θα χαζεύουμε τον επόμενο μήνα σε όλη την πόλη «ντύνονται» εδώ. Μόνο προσοχή: οι αναγραφόμενες τιμές είναι πάντα χωρίς ΦΠΑ, αφού τα καταστήματα πωλούν κατά βάση σε χονδρική. Για να μη νομίζετε ότι σας κλέβουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή