Κοτζιάς: στην Τεχεράνη με επιχειρηματίες

Κοτζιάς: στην Τεχεράνη με επιχειρηματίες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πενθήμερο έντονης διπλωματικής κινητικότητας αρχίζει σήμερα για τον κ. Ν. Κοτζιά από την Τεχεράνη. Ο κ. Κοτζιάς πραγματοποιεί αύριο επίσημη επίσκεψη στο Ιράν, ενώ την Τρίτη θα επιστρέψει στην Ευρώπη, και δη τις Βρυξέλλες, για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου στην ατζέντα θα βρεθεί η ρωσοτουρκική κρίση. Ο κ. Κοτζιάς θεωρεί την επίσκεψη στο Ιράν το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα της «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα και αποτελεί συνέχεια των σχετικών πρωτοβουλιών του τελευταίου οκταμήνου. Συνεργάτες του κ. Κοτζιά ανέφεραν ότι έχει ήδη προηγηθεί η επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα στις 28 Μαΐου, ενώ ακολούθησε η διμερής συνάντηση στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 29 Σεπτεμβρίου. Το ταξίδι του κ. Κοτζιά στο Ιράν έχει, σε σημαντικό βαθμό, προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του 2016. Στόχος των Αθηνών είναι να διαδραματίσει ρόλο στη γεφύρωση των σχέσεων μεταξύ Ιράν και Ε.Ε.

Ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Τεχεράνη συνοδευόμενος από εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων (Aegean, ΕΛΠΕ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, J&P, Metka G. Moundreas, Singular Logic, Seasoft, Olympia-Xenia, Sabo, AIALM, Loufakis, Demo, ΒΙΑΝΕΞ, Metron, Salfo, Γιώτης, ενώ την αποστολή συμπληρώνουν ο ΣΕΤΕ και το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνα), οι οποίοι θα μετάσχουν τη Δευτέρα σε ημερίδα για τις δυνατότητες επιχειρηματικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Στην ατζέντα βρίσκεται το ενεργειακό, καθώς, μεταξύ άλλων, η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη μεταφορά πετρελαίου από τον ελληνικό στόλο σε ελληνικά διυλιστήρια, αλλά και για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του ιρανικού εξαγωγικού σταθμού LNG. Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί, αλλά τους υπουργούς Εξωτερικών, Πετρελαίου και Μεταφορών.

Από την Τεχεράνη ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (1-2 Δεκεμβρίου). Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» του δείπνου εργασίας της 1ης Δεκεμβρίου είναι η Ρωσία. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι στην πρόσφατη έκτακτη σύγκληση των πρέσβεων του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε μεν την υποστήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, ζήτησε δε αποκλιμάκωση και διπλωματική υπέρβαση της κρίσης. Υπενθύμιζαν ότι, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, πολλοί μόνιμοι αντιπρόσωποι ανέδειξαν τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στην προσπάθεια για δημιουργία κοινού μετώπου ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος». Την προηγούμενη Τετάρτη, ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος αναφέρθηκε εκτενώς και στην ελληνική πραγματικότητα των καθημερινών παραβιάσεων, οι οποίες δεν κλιμακώνονται, λόγω της «παραδειγματικής αυτοσυγκράτησης των Ελλήνων πιλότων». Στο ευρύτερο πλαίσιο των συζητήσεων στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, περιλαμβάνεται και η «συζήτηση για τον Νότο», η οποία, βεβαίως, αφορά την Τουρκία και την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των κρατών-μελών που βρίσκονται στη «διακεκαυμένη ζώνη». Ο κ. Κοτζιάς θα κινηθεί, τέλος, με την πάγια ελληνική θέση για στήριξη της ευρωατλαντικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή