Τύμπανα πολέμου στο μπάσκετ

Τύμπανα πολέμου στο μπάσκετ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίδειξη ενότητας και ισχύος που επέδειξε η Ευρωλίγκα με τη διατήρηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος υπό την αιγίδα της, έχοντας μάλιστα την υπογραφή δέκα κορυφαίων συλλόγων στη νέα οικονομική συμφωνία που τους πρότεινε, βρήκε «απάντηση» από τη FIBA με την πρόσφατη ανακοίνωσή της για συνέχιση δημιουργίας του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα τύμπανα πολέμου ηχούν, πλέον, πολύ δυνατά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, οι πιθανότητες νέου «σχίσματος» είναι συντριπτικά περισσότερες και η παγκόσμια ομοσπονδία δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει, μέσω των εθνικών ομοσπονδιών, στην τιμωρία των ομάδων που θα ακολουθήσουν την Ευρωλίγκα, ακόμη και αν τραυματιστεί βάναυσα και ίσως ανεπανόρθωτα το ίδιο το προϊόν του μπάσκετ, στο οποίο είναι και ο θεσμικός θεματοφύλακάς του. Η Ευρωλίγκα, ύστερα από 15 χρόνια διοργάνωσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, απέδειξε ότι στηρίζεται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από τις πλέον παραδοσιακές ομάδες-μέλη της, που υπέγραψαν χωρίς… δεύτερη σκέψη –πλην του Παναθηναϊκού– τη δεκαετή δέσμευσή τους με τη διοργάνωση. Ακλόνητοι υποστηρικτές της Ευρωλίγκας και πολέμιοι της πρότασης που τους είχε κάνει η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ, ήταν η Ρεάλ και η Μακάμπι, ακολούθησαν η Μπαρτσελόνα, η Φενέρ και ο Ολυμπιακός, που… άνοιξαν τον δρόμο για την υπογραφή και των άλλων ισχυρών ομάδων. Η πρόταση της Ευρωλίγκας ήταν πιο συμφέρουσα κατά έξι εκατομμύρια ευρώ από την προσφορά της FIBA, η οποία μπορεί να βρήκε ισχυρό χορηγό για να τις προσελκύσει στο Τσάμπιονς Λιγκ μπάσκετ, αλλά η πρότασή της έπεσε στο κενό. Ο παγκόσμιος θεσμικός φορέας του αθλήματος καλείται να αποδείξει ποιες άλλες ομάδες, ακόμα και από το δεύτερο ή και τρίτο «ράφι» του ευρωπαϊκού μπάσκετ που είναι η καλύτερη αγορά, μετά το ΝΒΑ, θα την ακολουθήσουν στο νέο εγχείρημά της.

Το 2000 η διοργάνωση της Σουπρολίγκας από τη FIBA στηρίχτηκε σε τρεις μεγάλους συλλόγους, όπως ο Παναθηναϊκός, η Μακάμπι και η ΤΣΣΚΑ, ενώ είχαν συμμετάσχει και η Εφές, η Σκαβολίνι Πέζαρο και άλλες ομάδες. Ωστόσο, 15 χρόνια μετά, τα περιθώρια επιλογών δεν ξεπερνούν σε μέγεθος την εκπροσώπηση των ομάδων που συμμετέχουν στο Γιούροκαπ. Η δημιουργία «κλειστής» λίγκας, όπως το ΝΒΑ, θα είναι η επόμενη κίνηση της Ευρωλίγκας έχοντας τη συγκατάθεση και την υπογραφή των κορυφαίων ομάδων και αδιαφορώντας για τη διαγραφόμενη αποβολή τους από τα εθνικά πρωταθλήματα, τα οποία θα εκπέσουν σε αξία και φήμη. Η αρραγής ενότητα των δέκα ομάδων στην Ευρωλίγκα πιστοποιείται από δύο γεγονότα. Πρώτον, ότι χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να υπογράψουν την πρόταση που τους έγινε, την ίδια ημέρα της παρουσίασής της παρότι αφορά δεκαετή δέσμευση με ρήτρα δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Δεύτερον, ότι ενώ ζήτησαν γραπτές εγγυήσεις για την οικονομική φερεγγυότητα (van guarantee) του αμερικανικού ομίλου IMG και προκαταβολή του 30% των χρημάτων, τους δόθηκε προσωπική εγγύηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, ο οποίος θεώρησε ότι ήταν «unfair» η αμφισβήτηση της προσφοράς που τους παρουσίασε. Οι «αιώνιοι» του ελληνικού μπάσκετ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, τήρησαν διαφορετική στάση στη νέα δεσμευτική συμφωνία με την Ευρωλίγκα. Οι «ερυθρόλευκοι» υπέγραψαν άμεσα, ενώ οι «πράσινοι» έχουν πάρει προθεσμία μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και η απόφασή τους τείνει προς την υπογραφή. Δεν είναι υπέρμαχοι της Ευρωλίγκας και κινδυνεύουν να απομονωθούν χωρίς άλλους εταίρους στην πλευρά της FIBA και, συγκριτικά με τη στάση του Ολυμπιακού, να γίνουν το «μαύρο πρόβατο» σε όλα τα επίπεδα… Η αρχική διαφορετικότητά τους μπορεί να καταλήξει και στη συμμετοχή τους σε διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή