Η Αγκυρα προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις με Ε.Ε.

Η Αγκυρα προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις με Ε.Ε.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μεγάλο ενδιαφέρον για τη βελτίωση των σχέσεών της με την Ε.Ε. επιδεικνύει η Τουρκία, σύμφωνα με ανώτατο Γερμανό αξιωματούχο λίγο πριν από τη σύνοδο Τουρκίας – Ε.Ε. «Εχουμε την αίσθηση, από συνομιλίες με την Τουρκία, πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αναζωογόνηση της σχέσης με την Ε.Ε.», τόνισε ο αξιωματούχος στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης για το αντικείμενο της συνόδου, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν είναι μια εύκολη περιοχή».

Στο μεταξύ, τη στιγμή που επιχειρείται προσέγγιση Αγκυρας – Βρυξελλών, η σύλληψη δύο γνωστών δημοσιογράφων της «Τσουμχουριέτ» επισκιάζει τις επιδόσεις της Τουρκίας στον τομέα της ελευθερίας του Τύπου υπό την προεδρία του Ερντογάν. Χθες σχεδόν 2.000 άτομα διαμαρτυρήθηκαν διαδηλώνοντας στην Κωνσταντινούπολη. Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη του αρχισυντάκτη της εφημερίδας κι ενός ρεπόρτερ επειδή δημοσίευσαν φωτογραφίες που δείχνουν τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να στέλνουν όπλα στη Συρία. Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν αφορούν κατασκοπεία και προπαγάνδα υπέρ των τρομοκρατών. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά και τις θεωρούμε ανησυχητικές», ήταν το σχόλιο εκπροσώπου του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου, 48 ώρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση των ΗΠΑ. «Η δημοσιογραφία δοκιμάζεται και ο τουρκικός Τύπος τρομοκρατείται», σχολίασε από την πλευρά του βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε διατελέσει και αρχισυντάκτης στην «Τζουμχουριέτ». Στη διαδήλωση της Κωνσταντινούπολης ακτιβιστές φώναζαν «Δολοφόνε Ερντογάν!» και κατηγόρησαν το ΑΚΡ ότι συνεργάζεται με το «Ισλαμικό Κράτος». Η ίδια η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τίτλο «Μαύρη μέρα για τον Τύπο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή