Αποδόσεις

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Εντονες πιέσεις δέχονταν χθες οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υποχωρούν κατά 9% από την αρχή του μήνα, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία από την κινεζική βιομηχανική παραγωγή και οι ανησυχίες για την υπερπροσφορά πετρελαίου επισκίασαν τα γεωπολιτικά ρίσκα. Η ενίσχυση του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών ήταν ένας ακόμη παράγοντας που πίεσε προς τα κάτω το πετρέλαιο. Χθες το μεσημέρι το αμερικανικό αργό (WTI) υποχωρούσε κατά 2,30% στα 42,05 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ομοίως και το Brent υποχωρούσε κατά 0,79% στα 45,10 δολάρια το βαρέλι. Η είδηση χθες ότι η κερδοφορία των κινεζικών βιομηχανιών υποχώρησε κατά 4,6% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση σηματοδότησε περιορισμένη ζήτηση για πετρέλαιο.

Στα χαμηλά πενταετίας ο χρυσός

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας υποχώρησε η τιμή του χρυσού, κυρίως γιατί οι επενδυτές είχαν επηρεαστεί από την προοπτική να αυξηθούν τα αμερικανικά επιτόκια από τη Fed τον επόμενο μήνα. Ως αποτέλεσμα, το δέλεαρ για αγορά του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε. Υπενθυμίζεται πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια πρώτη φορά μετά το 2006. Το δολάριο, το οποίο συνήθως κινείται αντίστροφα του χρυσού, ενισχύθηκε 0,1% εν συγκρίσει με ένα καλάθι 10 μεγάλων διεθνών νομισμάτων. «Ο χρυσός δεν έχει απόδοση καμία, απλώς σου κοστίζει χρήματα η διακράτησή του», επισημαίνει ο Μπέρναρντ Ντάχνταχ, αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στη Natixis στο Λονδίνο. «Οπότε υπάρχει με τα αυξημένα επιτόκια πιο ισχυρό κίνητρο σε έναν επενδυτή να τοποθετήσει τα χρήματά του σε επενδυτικό προϊόν με αποδόσεις σε δολάρια». Κατά τις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,7% στα 1.064,83 δολάρια η ουγγιά. Με την πορεία αυτή, ο χρυσός ολοκληρώνει έξι εβδομάδες αδιάλειπτων απωλειών. Πρόκειται για την πιο μακρά περίοδο πτώσης της τιμής από τον Αύγουστο και μετά. Ο χρυσός σε μία γενική θεώρηση τελεί υπό διαπραγμάτευση στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο του 2010, ενόψει της κίνησης της Fed και χάρη στην ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Σε υποτονικά επίπεδα κινήθηκε η εγχώρια αγορά ομολόγων. Υποχώρησαν από την αρχή της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου οι τιμές των τριών κρατικών εκδόσεων χρέους και αντίστροφα αυξήθηκαν οι αποδόσεις. Πιο συγκεκριμένα η χθεσινή τιμή του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στα 75,50 λεπτά του ευρώ από 76,90 λεπτά που ήταν η τιμή του ομολόγου τη περασμένη Δευτέρα. Επίσης η χθεσινή απόδοση ανήλθε στο 7,25% από 7% στην αρχή της εβδομάδας. Το spread (διαφορά απόδοσης ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) την Παρασκευή ανήλθε στις 679 μονάδες βάσης από 648 μονάδες βάσης που ήταν το spread στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Το 3ετές ελληνικό ομόλογο την Παρασκευή σημείωσε τιμή στα 95,10 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 6,75%. Επίσης το 5ετές κρατικό ομόλογο είχε χθεσινή τιμή στα 93,70 λεπτά και απόδοση στο επίπεδο των 6,90%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή