Σε υποτονικούς ρυθμούς η κίνηση στο Χρηματιστήριο

Σε υποτονικούς ρυθμούς η κίνηση στο Χρηματιστήριο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναιμική εικόνα παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Οι προετοιμασίες για το reverse split των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από τις αυξήσεις κεφαλαίου ουσιαστικά απορρόφησαν την ελάχιστη ρευστότητα που εισάγεται καθημερινά στην αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν το Χρηματιστήριο να κινηθεί σε ιδιαίτερα υποτονικούς ρυθμούς, αφού, εκτός των τεσσάρων τραπεζών, στις υπόλοιπες εμποροβιομηχανικές μετοχές η εμπορευσιμότητα των τίτλων είναι μέτρια έως ανύπαρκτη.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με ισχυρές απώλειες 2,33% του γενικού δείκτη και διολίσθησε στις 643,51 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 27 εκατ. ευρώ. Οι τραπεζικές μετοχές ήταν σχεδόν κλειδωμένες στο limit down, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις για να εξασφαλίσουν κεφάλαια προκειμένου να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Την Τρίτη το Χρηματιστήριο επανήλθε σε θετική πορεία καταγράφοντας κέρδη 0,72% και φθάνοντας τις 648,12 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών βελτιώθηκε αρκετά σε σύγκριση με τη Δευτέρα και διαμορφώθηκε στα 51,460 εκατ. ευρώ. Την καλύτερη εικόνα από τις τράπεζες είχε ο τίτλος της Alpha Bank (+19,23%) και ακολούθησε η Eurobank (+14,29%), η Τράπεζα Πειραιώς (+9,09%) και η μετοχή της Εθνικής (+3,18%). Μόλις μία συνεδρίαση κράτησε το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, και την Τετάρτη ο γενικός δείκτης επέστρεψε σε αρνητικό πρόσημο (-0,82%) υποχωρώντας στις 642,82 μονάδες. Ηταν η προτελευταία συνεδρίαση πριν ανασταλεί προσωρινά η διαπραγμάτευση για τις τρεις από τις τέσσερις μετοχές, προκειμένου να γίνει η προετοιμασία για το reverse split και να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές. Ετσι την Τετάρτη η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε 19,75%, η Alpha Bank έχασε 16,13%, η Eurobank διολίσθησε σε ποσοστό 12,5% και η Τράπεζα Πειραιώς υπέστη απώλειες 8,33%. Η αξία των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ.

Την Πέμπτη η αγορά σήκωσε χειρόφρενο. Οι επενδυτές τήρησαν θέση αναμονής, ενόψει του reverse split των τραπεζών. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο γενικός δείκτης έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος (-0,01%) στις 642,77 μονάδες. Σε αναιμικά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, αφού έφθασε μόλις τα 25,67 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Τραπέζης Πειραιώς στη συνεδρίαση της Πέμπτης (26/11) έκλεισε στα 61 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε απώλειες 25,38% και διαμορφώθηκε στα 0,097 ευρώ. Ο τίτλος της Alpha Bank υπέστη πτώση 9,62% και έκλεισε στα 0,047 ευρώ.

Tην Παρασκευή κατεγράφη ήπια άνοδος του γενικού δείκτη. Η αξία των συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, αφού σχεδόν 60 λεπτά πριν από τη λήξη των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τα 20 εκατ. ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι η χειρότερη συνεδρίαση της χρονιάς από πλευράς όγκου συναλλαγών σημειώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, όπου ο τζίρος έφθασε μόλις τα 14,578 εκατ. ευρώ.

Χθες δεν διαπραγματεύθηκαν οι μετοχές της Alpha, Eurobank, Πειραιώς, ενώ η διαπραγμάτευση της μετοχής της Εθνικής θα ανασταλεί την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015.

Οι τραπεζικές μετοχές θα μείνουν εκτός Χρηματιστηρίου για τρεις ημέρες ώστε όταν επανέλθουν να έχει υπάρξει αναπροσαρμογή του reverse split, και θα ακολουθήσει η εισαγωγή των νέων μετοχών. Θυμίζουμε ότι μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2015 έχει καθοριστεί η περίοδος της δημόσιας προσφοράς της Εθνικής με στόχο 300 εκατ. και τιμή 0,30 ευρώ μετά reverse split ή 0,02 ευρώ προ reverse split.

Μεθαύριο Δευτέρα ολοκληρώνεται η υποχρέωση για τις 220 εισηγμένες να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου για την τρέχουσα οικονομική χρήση. Τα έως τώρα αποτελέσματα έδειξαν ότι 20-25 εισηγμένες επέδειξαν ανθεκτικότητα γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων τους προέρχεται από τις θυγατρικές στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή