ΕΤΕ: από 30 Νοεμβρίου η δημόσια προσφορά για εγχώριους επενδυτές

ΕΤΕ: από 30 Νοεμβρίου η δημόσια προσφορά για εγχώριους επενδυτές

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η δημόσια προσφορά μετοχών της Εθνικής Τράπεζας αποκλειστικά για εγχώριους επενδυτές.

Οι μετοχές θα διατεθούν στην ίδια ακριβώς τιμή με την οποία διατέθηκαν σε ξένους 0,02 ευρώ ανά μετοχή (ή 0,30 ευρώ μετά το reverse split), μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών. Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας θα διατεθούν χωρίς δικαίωμα προτίμησης, δηλαδή η διαδικασία είναι ανοιχτή για όλους, ενώ δεν θα υπάρχει όριο στο ποσό εγγραφής.

Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να αντλήσει από την εγχώρια αγορά ποσό 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ άντλησε από ξένους επενδυτές και από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές.

Με αυτά τα κεφάλαια η Εθνική Τράπεζα καλύπτει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου, ενώ σε πρώτη φάση τα κεφάλαια του δυσμενούς σεναρίου θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με την έκδοση κοινών μετοχών (οι οποίες θα καλύψουν το 25%) και ειδικών ομολογιών (Coco’s) που θα καλύψει το 75%.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει την απόφασή της να προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία, Finansbank, συναλλαγή που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Μετά την πώληση της Finansbank η Εθνική θα προχωρήσει στην εξαγορά των Coco’s από το ΤΧΣ, περιορίζοντας έτσι δραστικά τη συμμετοχή του κράτους στη μετοχική της σύνθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή