Οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» των ελληνικών τραπεζών

Οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» των ελληνικών τραπεζών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας στους πέντε δανειολήπτες που καθυστερούν να πληρώσουν τα δάνειά τους ή δηλώνουν αδυναμία ανήκει στην κατηγορία των καλούμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών», σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών. Πρόκειται για δανειολήπτες που έχουν οφειλές στη στεγαστική και καταναλωτική πίστη, καθώς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνεια συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ περίπου και, ενώ θα μπορούσαν να τα εξυπηρετούν, καθυστερούν ή ακόμη έχουν σταματήσει εντελώς την εξυπηρέτησή τους, εκμεταλλευμένοι τις ρυθμίσεις που δίνονται σε όσους πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα και αποτελούν την πλειονότητα. Οπως επισημαίνουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε η «Κ», ο αριθμός των «στρατηγικών κακοπληρωτών» δεν μπορεί με ακρίβεια να υπολογισθεί, καθώς δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει κάποια ειδική και σε βάθος έρευνα σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος. Κάτι που άλλωστε δεν είναι εύκολο, καθώς η κάθε τράπεζα δεν έχει πρόσβαση σε στοιχεία άλλης τράπεζας (π.χ., σε καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα, κ.λπ.), ούτε φυσικά σε εισοδηματικά στοιχεία πελατών της μέσω των ΔΟΥ. Επίσης, όπως είναι φυσικό, δεν έχουν στοιχεία για τα κεφάλαια που έχουν αποσυρθεί από το τραπεζικό σύστημα και βρίσκονται σε θυρίδες και στα σεντούκια. Οπως τονίζεται, παρατηρούνται σημαντικές διακυμάνσεις του αριθμού τους ανά κατηγορία δανειοληπτών.

Στη στεγαστική πίστη εκτιμάται ότι οι κακοπληρωτές από πρόθεση κυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα και αντιστοιχούν περίπου στο 10% των μην εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην καταναλωτική πίστη το ποσοστό φθάνει μέχρι το 20%, ενώ σε επίπεδο ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ξεπερνάει και το 20%. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» προτιμούν να χρησιμοποιούν την όποια ρευστότητα έχουν προκειμένου να πληρώνουν οφειλές σε προμηθευτές, να εξοφλούν άλλες υποχρεώσεις αλλά και να κρατούν και κάποιο κεφάλαιο στην άκρη, παρά να αποπληρώνουν τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Εκτιμούν ότι, εκμεταλλευόμενοι τις σχετικές ρυθμίσεις, που κάποιοι έχουν πραγματικά ανάγκη, αποκρύπτοντας εισοδήματα, δεν θα έχουν καμία αρνητική συνέπεια. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το ένα πέμπτο όσων έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, αριθμός διόλου αμελητέος, που έχει λάβει δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, έχουν τη δυνατότητα να τα αποπληρώνουν.

Εκτιμάται επίσης ότι με την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας, που ενισχύει καθοριστικά την έννοια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», καθώς και με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας, θα είναι πιο δύσκολο να επιβιώσουν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Για τον λόγο αυτό ορισμένες τράπεζες ήδη σχεδιάζουν να επικοινωνήσουν με αυτήν την κατηγορία πελατών, προκειμένου για να συνεργαστούν, δηλώνοντας τις πραγματικές τους δυνατότητες, προς όφελος και των δύο πλευρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή