Παρασκηνιακές κινήσεις για το Ιδρυμα Τήνου

Παρασκηνιακές κινήσεις για το Ιδρυμα Τήνου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διά της πολιτικής οδού επιχειρεί ο Δήμος Τήνου να ανατρέψει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε τη διοικούσα επιτροπή του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ). Το ΠΙΙΕΤ διαχειρίζεται τα έσοδα της Παναγίας της Τήνου που είναι πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Προ ημερών ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης είχε συνάντηση με τη δημοτική αρχή και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Κυκλάδων που ζητούν την ανατροπή του ισχύοντος (από το 2014) νομικού πλαισίου, το οποίο ωστόσο κρίθηκε συνταγματικό από το ΣτΕ. Τα γεγονότα αυτά αποτελούν νέα επεισόδια, μετά τα περυσινά έκτροπα στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν μερίδα της δημοτικής αρχής και κατοίκων της Τήνου επιτέθηκε με ύβρεις κατά του μητροπολίτη Σύρου και Τήνου Δωρόθεου Β΄. Για τα γεγονότα αυτά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου έχει ασκήσει δίωξη (η πρώτη δικάσιμος στις 19/2/2016) κατά του δημάρχου Σίμου Ορφανού και οκτώ κατοίκων.

Ειδικότερα, με πρόσφατη απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του δήμου που υποστήριζε ότι με τους νόμους 4235/2014 και 4301/2014 καταργήθηκε το νομικό καθεστώς του ΠΙΙΕΤ ως αυτοδιοικούμενου νομικού προσώπου υπαγόμενου στην εποπτεία της Πολιτείας και ότι το ΠΙΙΕΤ υπήχθη στην εξουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι αντιδράσεις εστιάζουν στην αλλαγή στον τρόπο εκλογής αντιπροέδρου και γραμματέα στο ΠΙΙΕΤ. Με τους νόμους του 2014 ο ex officio πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, μητροπολίτης Σύρου και Τήνου, απέκτησε δικαίωμα ψήφου στην εκλογή για τις δύο θέσεις. Η πλευρά του δήμου υποστηρίζει ότι με τους νόμους ενισχύεται η θέση της Εκκλησίας καθώς το ΠΙΙΕΤ θα καταστεί εκκλησιαστικό ίδρυμα. Αντίθετα, η διοικούσα επιτροπή και κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι δεν μεταβάλλεται το νομικό καθεστώς του ΠΙΙΕΤ, ενώ η δυνατότητα να περιέλθει στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας έχει αποκλειστεί και από την εισηγητική έκθεση του νόμου.

Για την απόφαση του ΣτΕ, ο μητροπολίτης Σύρου και Τήνου Δωρόθεος Β΄ ενημέρωσε τον κ. Φίλη με επιστολή του την περασμένη Τρίτη. Μία ημέρα μετά, ο κ. Φίλης είδε τον δήμαρχο Τήνου και βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν νομοθετική ρύθμιση που ουσιαστικά θα παρακάμψει την απόφαση του ΣτΕ. «Δεν θα πάψω να ζητώ την αλλαγή του νόμου, έως ότου το ΠΙΙΕΤ επιστρέψει στο κράτος», δήλωσε χθες στην «Κ» ο κ. Ορφανός.

Τo ΠΙΙΕΤ συστάθηκε το 1825. Η δημιουργία και η ύπαρξή του στηρίζονται στο εικόνισμα της Ευαγγελιστρίας, που βρέθηκε στην Τήνο το 1823. Για την υλοποίηση των πολλαπλών σκοπών του, χρησιμοποιούνται τα έσοδά του -περί τα 3,5 εκατ. ευρώ το 2013- από τις προσφορές των προσκυνητών. Ενδεικτικά, το 10% των ακαθαρίστων εσόδων του αποδίδεται στον Δήμο Τήνου, το 3% στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, το 5% στην Αποστολική Διακονία, το 2% στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Τήνου, ενώ από τα έσοδά του συντηρείται το Γηροκομείο Τήνου. «Διαψεύσθηκαν στην πράξη όσοι υποστήριζαν ότι θα απομακρυνθεί το ιερό εικόνισμα από την Τήνο και ότι η μητρόπολη θα διαχειρίζεται τα έσοδα του ΠΙΙΕΤ», αναφέρει η διοικούσα επιτροπή στον κ. Φίλη, ενώ εκκλησιαστικές πηγές τονίζουν στην «Κ» ότι η αλλαγή νόμου χρειάζεται τη γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και προσθέτουν: «Οι ιεροί ναοί και εικόνες είναι σεβάσματα της ορθοδόξου πίστεως και όχι δημοτικές επιχειρήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή