Εξαγωγή πολιτισμού με αλλαγή στρατηγικής

Εξαγωγή πολιτισμού με αλλαγή στρατηγικής

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο πολιτισμός μπορεί να είναι και πηγή πλούτου και παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Αρκεί να καταλήξουμε ποιον πολιτισμό θέλουμε να προβάλλουμε». Αυτός ο προβληματισμός –που έθεσε η πρώην μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Κατερίνα Δασκαλάκη– απασχόλησε όλους τους ομιλητές στην προχθεσινή εκδήλωση του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» με θέμα «Διπλωματία και Ελληνικός Πολιτισμός». Πριν συζητήσουμε για την ενεργοποίηση της πολιτιστικής εξωτερικής μας πολιτικής, μήπως να συζητήσουμε για ποια από τα επιτεύγματά μας είμαστε υπερήφανοι;

«Ελληνικός πολιτισμός είναι οι επιστήμες, το σινεμά, οι βιβλιοθήκες, ο χορός, η κουζίνα, η μόδα, ο αθλητισμός», υποστήριξε ο πρέσβης ε.τ. Τάσος Κριεκούκης. «Και τα πολιτιστικά προϊόντα είναι όλα εμπορεύσιμα και άρα εξαγώγιμα. Για να το επιτύχουμε, θα πρέπει μεταξύ άλλων να αρχίσουμε να είμαστε δραστήριοι στα διεθνή φόρα, να υπαχθεί ο πολιτισμός στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και να ανασχεδιαστεί η πολιτιστική διπλωματία που θα προβάλλει αυτά τα επιτεύγματα. Δεν χρειάζεται προπαγάνδα, αλλά ούτε είναι απαραίτητο να προβάλλουμε μόνο την ελληνική ιδιαιτερότητα. Ναι, το ρεμπέτικο είναι κάτι πολύ ελληνικό, αλλά μήπως ο διεθνούς φήμης διευθυντής ορχήστρας Γιώργος Πέτρου, που παίζει μπαρόκ δεν αξίζει προβολής;» αναρωτήθηκε ο κ. Κριεκούκης, που επί χρόνια υπηρέτησε στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο. Στο ίδιο πνεύμα, σχολίασε και ότι η «ελληνοκεντρικότητα» που μας διαπνέει έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εισέλθουμε στις ξένες κοινωνίες. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον Εγγονόπουλο ξεχωριστά από το γαλλικό σουρεαλιστικό κίνημα».

Ομως όλα αυτά συνδέονται, με έναν τρόπο, με το ερώτημα «τι σημαίνει να είναι κανείς Ελληνας σήμερα», όπως ανέφερε η κ. Δασκαλάκη. Είμαστε απόγονοι των προγόνων μας ή καταναλωτές της υποκουλτούρας που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη καθημερινότητα; «Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός πολιτισμός ξεπερνά το τρίπτυχο μπουζούκι, ρεμπέτικο, χωριάτικη. Αλλά μας λείπει η γενική στρατηγική. Εχουμε ταλέντα, έχουμε φωνές, έχουμε δημιουργούς. Αλλά όσοι από αυτούς δεν έχουν φύγει στο εξωτερικό αγωνίζονται μόνοι τους. Και δυστυχώς μόνοι τους αγωνίζονται και οι ξένοι διπλωμάτες».

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από την ίδρυση του «Παρνασσού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή