Εμπλοκή σε τηλεπικοινωνίες – ταχυδρομεία λόγω ΕΕΤΤ

Εμπλοκή σε τηλεπικοινωνίες – ταχυδρομεία λόγω ΕΕΤΤ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια απίστευτη εμπλοκή έχουν περιέλθει οι ελληνικές τηλεπικοινωνίες και τα ταχυδρομεία. Η απουσία προέδρου στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα λειτουργίας στις δύο αγορές. Ο ΟΤΕ για παράδειγμα δεν μπορεί να βγάλει τα χριστουγεννιάτικα πακέτα προσφορών, καθώς η ΕΕΤΤ δεν μπορεί να τα εγκρίνει. Τα Χριστούγεννα βεβαίως έχουν φτάσει και, πλέον, θεωρείται απίθανο να προλάβει ο οργανισμός να τα προσφέρει στους πιθανούς πελάτες του. Οι ανταγωνιστές ωστόσο του ΟΤΕ θα μπορούν, ως μη ρυθμιζόμενοι φορείς, να κάνουν τις προσφορές τους όπως οι ίδιοι κρίνουν καλύτερα.

Από την άλλη πλευρά, το πιο σημαντικό είναι ότι εκκρεμεί η ανανέωση της αδειοδότησης της λειτουργίας ασύρματων δικτύων. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες λήγουν συγκεκριμένα δικαιώματα χρήσης συχνοτήτων (στη ζώνη των 1.800 MHz και των 26 GHz), αλλά η ΕΕΤΤ δεν μπορεί ούτε καν να εισηγηθεί την παράταση της ισχύος των δικαιωμάτων. Η λήξη δε των συγκεκριμένων δικαιωμάτων θα καταστήσει σχεδόν το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων είτε «πειρατές» των συχνοτήτων είτε θα πρέπει να κατεβάσουν τους διακόπτες σημαντικού μέρους του δικτύου τους.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι από 24 Ιουνίου 2015 δεν μπορεί βάσει νόμου να συγκληθεί η Ολομέλεια, λόγω μη πλήρωσης της θέσης του προέδρου της. Ο τελευταίος πρόεδρος, Κώστας Λουρόπουλος, παραιτήθηκε τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και, έκτοτε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αναπληρώσει τη θέση του προέδρου. Βάσει νόμου, η Ολομέλεια συγκαλείται με κενή θέση του προέδρου μέχρι και για έξι μήνες.

Ρύθμιση δύο αγορών

Σημειώνεται ότι η ΕΕΤΤ ρυθμίζει δύο αγορές που αθροίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ. Σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, εκτός από τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, αποφάσεις ύψους πολλών εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, ο ορισμός του παρόχου ή/και παρόχων καθολικής υπηρεσίας στις τηλεπικοινωνίες μπορεί για κάποιους παρόχους να σημαίνει δεκάδες εκατ. ευρώ έσοδα. Επίσης, έχει σταματήσει η διαδικασία καθορισμού των τελών τερματισμού στα δίκτυα κινητής, τα οποία μπορεί να σημαίνουν μια ετήσια επιβάρυνση αρκετών εκατ. ευρώ στους καταναλωτές. Τέλος, η ΕΕΤΤ δεν μπορεί να εκδώσει κανονισμούς ανάπτυξης δικτύων (π.χ. για την ψηφιακή τηλεόραση) και αποφάσεις για τον καθορισμό των τιμολογίων χονδρικής π.χ. του ΟΤΕ. Αυτό μπορεί να δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον ΟΤΕ έναντι των ανταγωνιστών του. Τέλος και πιο σημαντικό, είναι ότι δεν υφίσταται η ελεγκτική αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ και η αγορά τείνει να λειτουργήσει α λα Φαρ Ουέστ, με το δίκαιο να βρίσκεται στην πλευρά του ισχυροτέρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή