«Ρωσικό» το 1,4% του ΑΕΠ της Τουρκίας

«Ρωσικό» το 1,4% του ΑΕΠ της Τουρκίας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές σοβαρές επιπτώσεις σε αρκετούς τομείς της τουρκικής οικονομίας θα έχει η απαγόρευση ταξιδιών αναψυχής στην Τουρκία που εξέδωσε η ρωσική κυβέρνηση μετά το θερμό επεισόδιο με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, τα έσοδα της Τουρκίας από τους Ρώσους τουρίστες και τις εξαγωγές προς τη Ρωσία ανέρχονται συνολικά στο 1,4% του τουρκικού ΑΕΠ. Ο αναμενόμενος περιορισμός τους τα επόμενα τρίμηνα θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά το ήδη υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, ακριβώς τη στιγμή που η επικείμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού αναδεικνύει τη σημασία που έχει η ύπαρξη ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2015 επισκέφτηκαν την Τουρκία 3,3 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα τουριστών πίσω από τους Γερμανούς με 4,4 εκατομμύρια και μπροστά από τους Βρετανούς με 2,2 εκατομμύρια. Εντεκα χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες που ήδη βρίσκονται στην Τουρκία θα ολοκληρώσουν κανονικά το ταξίδι τους, ωστόσο έξι χιλιάδες που είχαν προγραμματίσει να επισκεφτούν την Τουρκία τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αναζητήσουν νέο προορισμό. Τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στην Τουρκία στα 21 δισ. δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες και είναι πολύ σημαντικά για τον περιορισμό του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα, αναλυτές εκτιμούσαν ότι το έλλειμμα θα περιοριζόταν στο 5% του τουρκικού ΑΕΠ από 5,8% το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. «Η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας είχε ήδη κλονιστεί από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Οι ακυρώσεις από τους Ρώσους θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την πρόσφατη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών», λέει στο Bloomberg ο Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια, αναλυτής του London Capital Group.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή