Η Μόσχα οφείλει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της διαφάνειας και της ανισότητας

Η Μόσχα οφείλει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της διαφάνειας και της ανισότητας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα ρωσικά αποθέματα είναι ένα ακόμη θύμα της εισοδηματικής ανισότητας που, κατά τον Τομά Πικετί, θέτει νέα μέτρα και σταθμά στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Η Ρωσία, η οποία δίνει μια μάχη για να ανοικοδομήσει αποθέματα που έχουν διαβρωθεί από τη νομισματική κρίση του περυσινού έτους, δεν κατάφερε να οχυρωθεί ακόμη περισσότερο στο διάστημα της τελευταίας 15ετίας λόγω της αποτυχίας της να δημιουργήσει ένα πιο διαφανές χρηματοοικονομικό σύστημα για να μειωθεί η ανισότητα και να κατανεμηθούν ισομερώς οι καρποί από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, σημειώνει ο κ. Πικετί, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα». Η «φυλάκιση ενός ή δύο δισεκατομμυριούχων από καιρό σε καιρό δεν είναι τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση», τονίζει ο Γάλλος οικονομολόγος σε συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη στη Μόσχα.

«Μακροπρόθεσμα, η Ρωσία θα έπρεπε να είχε συγκεντρώσει περισσότερα αποθέματα, δεδομένου του μεγέθους του εμπορικού της πλεονάσματος», δήλωσε ο κ. Πικετί. «Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει κανείς ότι έχουν κλαπεί χρήματα από τη Ρωσία με τη φυγή κεφαλαίων και από το γεγονός ότι οι δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι εκτός Ρωσίας, ορισμένες φορές και εντός Ρωσίας, έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους της χώρας περισσότερο απ’ ό,τι τους αναλογεί». Ο 44χρονος Πικετί, ο οποίος παρέδωσε ομιλία στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών στη Μόσχα, ίσως να κάνει κήρυγμα ενώ έχουν ήδη ληφθεί ανάλογες πρωτοβουλίες. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει περισσότερα έσοδα από τον κλάδο βιομηχανίας μέσα από την αύξηση της φορολογίας, ενώ η Τράπεζα της Ρωσίας έχει θέσει στόχο για αποθέματα 500 δισ. δολαρίων αφού εξάντλησε πέρυσι το ένα πέμπτο τους για την ενίσχυση του ρουβλίου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κρατάει τα ηνία της χώρας εδώ και 16ετία από τη θέση του πρωθυπουργού ή του προέδρου, στηρίζει προσπάθειες για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων ενός τρισ. δολαρίων σε μια επιχείρηση αποκοπής της οικονομίας από φορολογικούς παραδείσους. Παράλληλα, ο κ. Πούτιν, ο οποίος εισήγαγε ενιαίο φορολογικό συντελεστή 13% το 2001, έχει συναντηθεί με τους επικεφαλής των ισχυρότερων υπουργείων για την εκ νέου εισαγωγή ενός προοδευτικού συστήματος φορολόγησης. Το ισχύον τέλος στα εισοδήματα είναι «σχετικά χαμηλό» σε μια χώρα με «μεγάλη ανισότητα» και «πολύ λίγη διαφάνεια», δήλωσε ο κ. Πικετί.

«Η Ρωσία θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα εάν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια και προοδευτική φορολογία είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα», δήλωσε ο κ. Πικετί. «Είναι ώρα, ιδιαίτερα κάτω από την τρέχουσα κρίση, να αλλάξει πορεία η οικονομία και να αντιμετωπιστούν κατά μέτωπο τα ζητήματα της ανισότητας και της διαφάνειας».

Η διαμάχη αυτή γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη αφού η κυβέρνηση μετέθεσε στα νοικοκυριά όλο το βάρος της πρώτης ύφεσης μετά μια εξαετία, με αποτέλεσμα να σημειώνεται η πρώτη υποχώρηση της κατανάλωσης αφότου ανέλαβε ο κ. Πούτιν την εξουσία της χώρας. Φέτος, 21,7 εκατ. άτομα, ή το 15% του πληθυσμού, βρίσκονται στις παρυφές της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Η κρίση αυτή αντανακλά την «πρώτη σημαντική αύξηση» στη φτώχεια της Ρωσίας από την κρίση του 1989-99, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ενώ μια μακρά περίοδος με υψηλές τιμές του πετρελαίου συνείσφερε σε ανεπανάληπτη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως το ποσοστό της μεσαίας τάξης διπλασιάστηκε την περίοδο 2000-2013, έχει υπάρξει και διεύρυνση της ανισότητας από τότε που ανέλαβε ο κ. Πούτιν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή