Η απόσταση διαρκώς μεγαλώνει

Η απόσταση διαρκώς μεγαλώνει

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάζω δύο ειδήσεις: η πρώτη έρχεται από το Μάντσεστερ όπου οι υπεύθυνοι της Πανεπιστημιακής Πινακοθήκης Ουίτγορθ έβαλαν μερικά από τα πιο όμορφα έργα τέχνης της συλλογής τους σε σούπερ μάρκετ της γειτονιάς.

Η δεύτερη είδηση έρχεται από τη Λάρισα. Σήμερα, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς θα βρεθεί εκεί για να εγκαινιάσει το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Τι σχέση έχουν αυτές οι δύο ειδήσεις; Απολύτως καμία.

Στην περίπτωση του Μάντσεστερ έχουμε φαντασία, εξωστρέφεια, μια ευφυέστατη κίνηση στη σκακιέρα της προσέλκυσης νέου κοινού στον κόσμο της τέχνης. Και πράγματι, είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς την πινακοθήκη άρχισαν να επισκέπτονται άνθρωποι που μέχρι τότε περνούσαν μόνο απέξω.

Σε σχέση με τη Λάρισα τώρα, αυτό που εγώ τουλάχιστον μπορώ να διακρίνω είναι άλλη μια επιβεβαίωση αυτού που λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε: στην Ελλάδα ο πολιτισμός κατά κύριο λόγο βρίσκεται στην υπηρεσία πολιτικών σκοπιμοτήτων. Δεν έχω επισκεφθεί το μουσείο, μπορεί πράγματι να είναι εξαιρετικό, δυσκολεύομαι, όμως, να φανταστώ στις πύλες του ουρές Θεσσαλών διψασμένων για τη μακραίωνη ιστορία της πόλης από τα παλαιολιθικά μέχρι τα νεότερα χρόνια.

Φτιάχνουμε μουσεία λοιπόν, που σε αρκετές περιπτώσεις ούτε να τα λειτουργήσουμε δεν μπορούμε -φρέσκο το παράδειγμα του προσφάτως ανακαινισμένου Μουσείου Ηρακλείου όπου εννέα αίθουσες παραμένουν κλειστές-, αλλά δεν «φτιάχνουμε» νέες αντιλήψεις για τον πολιτισμό.

Και έτσι, περνούν οι μέρες και δεν διορίζονται νέα μέλη στη θέση των παραιτηθέντων από το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, γιατί οι προτιμήσεις του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του υπουργείου Πολιτισμού δεν ταυτίζονται (;). Περνούν οι μέρες και κάνουν φτερά τα 3 εκατ. δωρεά προς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης γιατί δεν τηρήθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα – όταν το τηρήσετε τα ξαναλέμε.

Περνούν οι μέρες, και σκόρπιες πληροφορίες που έρχονται από διάφορες πηγές φτιάχνουν ένα γαργαλιστικό στόρι για δύο κυρίες που κονταροχτυπιούνται για μια θέση σε δημόσιο μουσείο. Ποια θα επικρατήσει; Μα αυτή που έχει καλύτερη πρόσβαση στον κομματικό μηχανισμό της κυβέρνησης. Τι συμπέρασμα βγαίνει απ’ όλα αυτά; Μην περιμένετε σύντομα να δείτε… Πικάσο σε ελληνικό σούπερ μάρκετ. Το Μάντσεστερ φαντάζει έτη φωτός μακριά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή