Το νέο παζλ στα μετοχολόγια των τραπεζών μετά το τέλος της ανακεφαλαιοποίησης

Το νέο παζλ στα μετοχολόγια των τραπεζών μετά το τέλος της ανακεφαλαιοποίησης

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, αλλά και Ελληνες επενδυτές, όπως και ορισμένα hedge funds, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα όσων συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Παλαιοί μέτοχοι αλλά και πολλά νέα σχήματα κατέλαβαν σημαντικές θέσεις στα συγκεκριμένα μετοχικά κεφάλαια, με κίνητρο τις ελκυστικές αποτιμήσεις και την προσδοκία βελτίωσης των τραπεζικών ισολογισμών τα επόμενα έτη. Αθροιστικά το ποσό που αντλήθηκε από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών είναι της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ και θα προσεγγίσει τα 4 δισ.εφόσον καλυφθεί και η επικείμενη διάθεση μετοχών από την Εθνική Τράπεζα σε Ελληνες επενδυτές στην εγχώρια αγορά μέχρι του ποσού των 308 εκατ. Από τη μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές αντλήθηκαν επιπλέον κεφάλαια της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ. Μεγάλο ποσοστό των ομολογιούχων αυτών είναι ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Μάλιστα εξ αυτών πολλά τοποθετήθηκαν μετά τα μέσα του καλοκαιριού σε πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις, με την προοπτική της ανταλλαγής τους με μετοχές, σημειώνουν ξένοι χρηματιστηριακοί κύκλοι. Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες έως τα 14,4 δισ. που απαιτήθηκαν για την κάλυψη και του δυσμενούς σεναρίου, συμπληρώνονται από τα πλάνα προσδοκώμενων προσόδων από capital actions, που εγκρίθηκαν από τον SSM και, βέβαια, τα 5,7 δισ. που εισφέρει το ΤΧΣ. Τα ποσά που εισφέρθηκαν στη διαδικασία του book building υπερέβησαν τους στόχους με οδηγό τις εγγραφές στην Eurobank και την Alpha Bank, οι οποίες άλλωστε δεν χρειάστηκε να προσφύγουν στην ενίσχυσή τους από το ΤΧΣ.

Επενδυτικά σχήματα όπως τα J. Paulson & Co, Brookfield Capital Partners Limited, Fairfax Financial, Highfields Capital Management, WL Ross & Co, Oceanwood Capital Management, Soros Fund Management, King Street Capital Management, Lansdowne Partners, Och Ziff Capital, Moore Capital και δεκάδες ακόμα φέρονται να είναι μεταξύ των μεγάλων επενδυτών των ελληνικών τραπεζών. Πολλά από αυτά μάλιστα συμμετείχαν σε περισσότερες από μία τράπεζες.

Στις αυξήσεις έλαβαν μέρος και διεθνείς οργανισμοί, όπως η European Bank for Reconstruction & Development (EBRD) και ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας, IFC. Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν επίσης τη συμμετοχή μεγάλων ξένων sovereign funds που είχαν ήδη παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, όπως το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας, Norges Bank Investment Management, το Qatar Investment Authority, αλλά και το wealth fund του Αμπου Ντάμπι. Ακόμα, γνώριμα ονόματα όπως το Wellington Management, βασικός μέτοχος εδώ και καιρό στην Πειραιώς, αλλά και η Fidelity και το Baupost Group, αναφέρονται ως επενδυτές με συμμετοχή στις αυξήσεις περισσότερων από μιας τράπεζας.

Επιπροσθέτως, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι πολύ σημαντική ήταν και η συμμετοχή κεφαλαίων ελληνικών συμφερόντων. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς, όπως διαμορφώνεται μετά την αύξηση, θα αγγίξει το 40%, με το υπόλοιπο 34% να βρίσκεται στα χέρια ξένων θεσμικών επενδυτών και το εναπομείναν 26% στο ΤΧΣ. Να σημειωθεί πως το ποσοστό του ΤΧΣ στην Eurobank περιορίζεται στο περίπου 2%, στην Alpha Bank στο 11% και στην Εθνική στο 35% – ανάλογα και με την έκβαση της εγχώριας δημόσιας προσφοράς των 308 εκατ. τις επόμενες ημέρες.

Και hedge funds

Μεταξύ των ξένων επενδυτών υπάρχουν βέβαια και πολλά «καθαρόαιμα» hedge funds μεταξύ των οποίων τα Marshall Wace LLP, Kairos Capital LLC και GLG του Man Group. Στους επενδυτές περιλαμβάνονται ακόμα οι BlackRock, Lancaster Investment Management, FinTech, GDP Capital Partners, Global X, Vanguard Group, Lyxor International, Eaton Vance και Dimensional Fund Advisors. Κάποια από αυτά είναι παθητικά διαχειριζόμενα funds που αποσκοπούν στο να καλύψουν τις σταθμίσεις που έχουν οι ελληνικές τράπεζες σε δείκτες όπως της MSCI και άλλους, τους οποίους και παρακολουθούν. Αλλα από τα κεφάλαια που εμφανίζονται εισφερθέντα από ξένους οίκους εικάζεται πως προήλθαν και από managed accοunts φυσικών προσώπων, κεφάλαια δηλαδή ιδιωτών που συμμετείχαν με αυτόν τον διακριτικό τρόπο στις αυξήσεις.

Από τα μεγάλα ξένα θεσμικά που πήραν για πρώτη φορά σημαντικές θέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ξεχωρίζουν οι Brookfield Capital Partners και Highfields Capital Management, που συμμετείχαν ως anchor investors στην αύξηση της Eurobank. Προσετέθησαν δηλαδή στα προϋπάρχοντα funds των Fairfax Financial Holdings, Mackenzie Financial Corporation και The Capital Group Companies που επίσης φέρονται να συμμετείχαν στην τρέχουσα αύξηση. Οι Brookfield και Highfields από το Τορόντο και τη Βοστώνη αντίστοιχα είναι όμιλοι με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξης των 200 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή