Η Ευρώπη αλλάζει ριζικά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Οι βαριές σκιές του προσφυγικού και της ισλαμικής τρομοκρατίας σκεπάζουν τη ζωή στην Ευρώπη και την αλλάζουν, μαζί με τις ανθεκτικές προτεραιότητες. Πανικός, απογυμνωμένοι ουρανοί, εθνικιστική εσωστρέφεια, και πλέον περνούν σε δεύτερη μοίρα η κρίση χρέους και τα σύμφωνα σταθερότητας. Ο πρόεδρος Ολάντ και ο πρωθυπουργός Βαλς δήλωσαν ευθαρσώς ότι η Γαλλία δεν θα επιτύχει τον στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2017, επειδή σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (π.χ. 17.000 νέες προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας). Η Κομισιόν συμφώνησε –δημιουργώντας προηγούμενο– και, μολονότι προειδοποίησε ότι το υψηλό χρέος καθιστά περισσότερο ευάλωτες τις οικονομίες σε εξωτερικές κρίσεις, μολονότι ενημέρωσε την Ιταλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Λιθουανία ότι οι προϋπολογισμοί τους για το 2016 δεν ευθυγραμμίζονται με τις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, όλοι γνωρίζουν ότι στο σκληρό ημίφως των ημερών ουδείς θα ασχοληθεί περαιτέρω. Η Μαδρίτη αμφισβήτησε τους υπολογισμούς της Κομισιόν, η Ιταλία και η Αυστρία συνυπολόγισαν τις οικονομικές επιπτώσεις του προσφυγικού, ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα «διαφυγής» από τους στόχους του συμφώνου.

Προσφυγική κρίση και ισλαμική τρομοκρατία αλλάζουν βαθιά τα δεδομένα και για την Ελλάδα. Ο μοναδικός υποστηρικτής μας στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο Φρανσουά Ολάντ, δεν έχει πια περιθώρια να συνεχίσει τη θερμή ενασχόληση με το ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης στον «βαλκανικό διάδρομο» ενδεχομένως να «αναθερμάνει» το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στη χώρα μας για λύση. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία ασκεί πίεση στην Ε.Ε. αφήνοντας να δρουν ανεξέλεγκτα τα δουλεμπορικά κυκλώματα που προωθούν στα ελληνικά νησιά εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με απώτερο στόχο την είσοδο στην Ενωση και τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Ούτε προκύπτει κάποια διευκόλυνση για τη χώρα μας. Η πρόταση της Ελλάδας για εγκατάσταση hotspots στο τουρκικό έδαφος, ώστε να συγκρατηθούν οι αθρόες ροές εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, δεν εισακούστηκε, ενώ υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο η όποια χαλάρωση του προγράμματος να συνδεθεί με τη «νομιμοποίηση» του εγκλωβισμού στην Ελλάδα ενός κολοσσιαίου αριθμού προσφύγων.

Η Ευρώπη αλλάζει ραγδαία και εμείς –δραματικά– μαζί της. Τίποτα αύριο δεν θα είναι όπως το γνωρίζαμε. Αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα, διαρκής φόβος, ορδές αποκομμένων από μεγαλόθυμες πραγματικότητες, συγκρούσεις, καχυποψία, ένα κουβάρι όπου θα συμφύρονται η σοφία, η πίκρα, η χολή, ο πόνος και η φάρσα. Μια φωτιά που μάλλον θα καταβροχθίζει παρά θα γεννά.

Η Ευρώπη, που δεν έχει ακόμη το κουράγιο να δεχθεί την αληθινή της κατάσταση και αποδοκιμάζει τις αναιδείς αλήθειες, κινείται ολοταχώς όπισθεν: ένα πλαίσιο που μέσα του αποσυντίθενται τα παμπάλαια όνειρα, μετέωρο στην αρχή και το τέλος στείρων στιγμών, άγονων συζητήσεων. Οταν τα στοιχεία ή οι διαστάσεις του μικροκόσμων μας δεν αρκούν ως όροι σύγκρισης για τα τελούμενα, κάτι κακό κυοφορείται – μια αυγή συμφορών, μια πηγή δακρύων. Εσχατη βαλβίδα; Η βαριά ευρωπαϊκή μνήμη, που μπορεί να γίνει βούληση και η βούληση πολιτικές κατασίγασης και φωνή ειρήνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή