Παγκράτι – Παρίσι μέσω Βερβιέ για τον Αμπαούντ

Παγκράτι – Παρίσι μέσω Βερβιέ για τον Αμπαούντ

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι σαφές ότι το FBI και η CIA δεν είχαν σωστή επικοινωνία πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά τώρα συνεργάζονται στενά» δήλωνε το καλοκαίρι του 2002 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, απαντώντας στην κριτική των Δημοκρατικών ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αξιοποίησαν έγκαιρα στοιχεία που διέθεταν για τους δράστες των επιθέσεων στους δίδυμους πύργους. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν όσοι αξιωματούχοι μετέχουν σήμερα στις έρευνες για την «11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης», όπως χαρακτηρίστηκαν οι πολύνεκρες επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Το παρασκήνιο των ερευνών του περασμένου Ιανουαρίου σε Παγκράτι και Σεπόλια, όπου εντοπίστηκε DNA του «εγκεφάλου» των αιματηρών επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, αποτελεί ηχηρή απόδειξη για το έλλειμμα συνεργασίας ανάμεσα σε διωκτικές αρχές της Ε.Ε. Η πληροφορία πως ο Βελγομαροκινός τρομοκράτης συντόνιζε με κινητό από την Αθήνα το σχέδιο επιθέσεων κατά αστυνομικών στόχων στο Βέλγιο διαβιβάστηκε με «ανορθόδοξο» (όπως λένε αξιόπιστες πηγές) τρόπο στην Αντιτρομοκρατική το πρωί της 2ας Ιανουαρίου 2015. Για τον συντονισμό των κοινών επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Βέλγιο ήρθε στην Αθήνα εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Βελγίου. Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις συμφωνήθηκε να γίνουν τη 15η Ιανουαρίου με την εξής σειρά: αρχικά σύλληψη του εγκεφάλου τους στην Αθήνα και ακολούθως «εξουδετέρωση» των υπόλοιπων μελών του «πυρήνα» στη Βερβιέ. Σε διαφορετική περίπτωση ο καθοδηγητής των τρομοκρατών θα είχε τον χρόνο να διαφύγει, όπως τελικά συνέβη.

Το πρωί της Πέμπτης 15 Ιανουαρίου η βελγική αστυνομία ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. ότι προχωρά άμεσα σε επιχείρηση και έδωσε περιθώριο μιας ώρας στους Ελληνες να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον ενορχηστρωτή του αιματηρού σχεδίου, κάτι που δεν κατέστη εφικτό. Στη διάρκεια των ερευνών της βελγικής αστυνομίας σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν τρεις τρομοκράτες, που αντάλλασσαν τηλεφωνικές κλήσεις με τον συνεργό τους στην Αθήνα. Αρχικά, διέρρεε ως εκτίμηση και όχι ως βεβαιότητα ότι ο ύποπτος ήταν ο 26χρονος «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Εννέα μήνες μετά αποκαλύπτεται ότι οι Βέλγοι, εκτός από το στίγμα του κινητού τηλεφώνου, είχαν και δείγμα φωνής του Αμπαούντ και γνώριζαν με βεβαιότητα την παρουσία του στην Αθήνα, δίχως ποτέ να ενημερώσουν σχετικά τους Ελληνες συναδέλφους τους.

Το πρωί του Σαββάτου, 48 ώρες μετά την επιχείρηση στην πόλη Βερβιέ και ενώ στον διεθνή Τύπο έκαναν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα περί αργής ανταπόκρισης της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποίησαν έφοδο σε διαμέρισμα στην οδό Αστερόπης 9 στο Παγκράτι και προσήγαγαν δύο άτομα. Τον αλγερινής καταγωγής Ομάρ Νταμάς, 33 ετών και ένα ακόμα άτομο που δήλωνε Σύρος πρόσφυγας και κατείχε πλαστό υπηρεσιακό σημείωμα. Ελληνες αξιωματικοί ενημέρωσαν για τις εξελίξεις Βέλγους συναδέλφους τους, έστειλαν στις Βρυξέλλες τα στοιχεία και τα αποτυπώματα των δύο υπόπτων και ζήτησαν γραπτή απάντηση εντός 24 ωρών σχετικά με το εάν επιθυμούσαν ή όχι την έκδοσή τους στο Βέλγιο.

Η αρχική απάντηση ήταν αρνητική, καθώς οι Βέλγοι είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στον εντοπισμό του Αμπαούντ και δεν είχαν στο «ραντάρ» τους τον 33χρονο Νταμάς. Μετά όμως την επισήμανση των Ελλήνων ότι ο Νταμάς είχε στην κατοχή του το κινητό, που δεχόταν και πραγματοποιούσε κλήσεις από και προς τους τρομοκράτες, οι Βέλγοι άλλαξαν γνώμη και εξέδωσαν το βράδυ της Κυριακής 18 Ιανουαρίου διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Αντίθετα, ο φερόμενος ως Σύρος πρόσφυγας αφέθηκε ελεύθερος και μόνο μετά επτά ημέρες οι γαλλικές υπηρεσίες διαπίστωσαν από την επεξεργασία των δακτυλικών του αποτυπωμάτων ότι επρόκειτο για Γάλλο υπήκοο, καταχωρισμένο στις λίστες υπόπτων ως «στρατολογητής» μαχητών του Ισλάμ. Οταν τελικά ζητήθηκε η έκδοσή του, τα ίχνη του είχαν χαθεί. Ενα μήνα μετά, τον Φεβρουάριο του 2015, ο Αμπαούντ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Dabiq του Ισλαμικού Κράτους καυχιόταν για τα τακτικά πηγαινέλα του στη Συρία.

Ομως, τακτικά δρομολόγια μεταξύ Βελγίου και Συρίας πραγματοποιούσε και ο 26χρονος καταζητούμενος Σαλάχ Αμπντελσλάμ, που το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου μετέφερε με αυτοκίνητο τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας στο Σταντ ντε Φρανς. Παρά το γεγονός ότι ο Αμπντελσλάμ ήταν καταχωρισμένος από την αστυνομία του Βελγίου στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν διαπιστώνεται ότι τόσο πριν όσο και μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι μπορούσε να μετακινείται ανεμπόδιστα μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. Μάλιστα, στις αρχές Αυγούστου προκύπτει ότι ταξίδεψε από το Μπάρι της Ιταλίας στην Πάτρα και αντίστροφα δίχως οι αρχές να υποψιαστούν ότι προετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα. Ο 26χρονος Γάλλος υπήκοος φέρεται πως ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να υποδεχθεί και να εφοδιάσει με πλαστά, ευρωπαϊκά έγγραφα «μαχητές» του Ισλαμικού Κράτους, προερχόμενους από τη Συρία. Γνωστοί στις διωκτικές αρχές της Ε.Ε. ήταν και οι υπόλοιποι τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Παρίσι. Ενδεικτικά, ο ένας από τους μακελάρηδες του Μπατακλάν Σάμι Αμιμούρ 28 ετών είχε, ήδη από το 2012, δηλώσει οπαδός της τζιχάντ και αποπειραθεί να ταξιδέψει στη Συρία μαζί με τον συνεργό του Ομάρ Μουσταφεράι. Ο Μουσταφεράι είχε το διάστημα 2004 -2010 συλληφθεί 8 φορές για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου η Αντιτρομοκρατική έστειλε έγγραφο στην αντίστοιχη υπηρεσία της Γαλλίας, προτρέποντάς την να επανελέγξει και να συσχετίσει με την τρέχουσα έρευνα τα στοιχεία που είχαν προκύψει από τις εφόδους της ΕΛ.ΑΣ. στα κρησφύγετα του Αμπαούντ και των συνεργών του σε Παγκράτι και Σεπόλια. Μέχρι στιγμής, η επιστολή παραμένει αναπάντητη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή