Συμπλοκή Σκοπιανών με μετανάστες

Συμπλοκή Σκοπιανών με μετανάστες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτική ήταν η κατάσταση χθες το απόγευμα στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης, στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, όπου Αφρικανοί και Ασιάτες μετανάστες συγκρούονταν με δυνάμεις της αστυνομίας της γειτονικής χώρας.

Οι μετανάστες εκσφενδόνιζαν πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών και εκείνοι απαντούσαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Τη συσσωρευμένη, μετά την απόφαση των Αρχών της ΠΓΔΜ να επιτρέπουν τη διέλευση μόνο προσφύγων πολέμου, ένταση ήρθε να πυροδοτήσει η ηλεκτροπληξία που υπέστη, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ένας Μαροκινός οικονομικός μετανάστης, ο οποίος ανέβηκε σε σταθμευμένο εμπορικό βαγόνι απ’ όπου έπιασε τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Συνθήματα

Οι άλλοι οικονομικοί μετανάστες, με πρώτους τους συμπατριώτες του, αντέδρασαν φωνάζοντας συνθήματα όπως «ο Θεός είναι μεγάλος» και «προφήτης μας είναι ο Μωάμεθ», ενώ δεκάδες εξ αυτών κινήθηκαν με σκοπό να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών της ΠΓΔΜ, από την άλλη πλευρά των συνόρων. Ακολούθησαν συμπλοκές και πετροπόλεμος, με την αστυνομία εκτός από τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης να κάνει και χρήση χημικών. Μέχρι αργά το βράδυ, και ενώ ο Μαροκινός διακομίσθηκε σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της περιοχής, δεν είχε εξακριβωθεί εάν επρόκειτο για απόπειρα αυτοκτονίας ή ατύχημα.

Αλλοι μετανάστες που ήταν μαζί του, έλεγαν πως είχε περιέλθει σε κατάσταση απόγνωσης, όπως και οι υπόλοιποι, περισσότεροι από χίλιοι πεντακόσιοι, που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, καθώς συνειδητοποιούν ότι σχεδόν μηδενίζονται οι ελπίδες τους να περάσουν στα Σκόπια και να συνεχίσουν από εκεί προς την Ευρώπη. Στη θέα, από χθες το πρωί, των συνεργείων του στρατού της ΠΓΔΜ να υψώνουν το μεταλλικό τείχος, που όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» είχαν αρχίσει να διαμορφώνουν τον χώρο πριν από λίγες ημέρες, η οργή ξεχείλισε και το περιστατικό με τον Μαροκινό λειτούργησε ως «πυροκροτητής» της συσσωρευμένης αγανάκτησης και ταλαιπωρίας.

Οι ανησυχίες όμως εντείνονται στην περιοχή της Ειδομένης μετά και την ανέγερση του φράχτη, καθώς κάτοικοι και Αρχές φοβούνται ότι διαμορφώνεται νέα κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη εγκατάσταση και παρουσία οικονομικών μεταναστών και προσφύγων.

«Φοβούνται»

Ο δήμαρχος Παιονίας κ. Γκουντενούδης, που μίλησε στην «Κ», κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει «διαλογή» στην Αθήνα και να επιτρέπει να φτάνουν στα σύνορα μόνο οι πρόσφυγες και όχι οι οικονομικοί μετανάστες.

«Ο κόσμος φοβάται, έχουν αρχίσει να πεινούν, κλέβουν, γίνονται μαχαιρώματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε τη δημιουργία μόνιμων καταυλισμών εδώ. Το τραγικό είναι ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει κανένα σχέδιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή