Αποψη: Οι αρχές και οι αξίες μας υπεράνω προσώπων

Αποψη: Οι αρχές και οι αξίες μας υπεράνω προσώπων

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί έκφραση της ισχυρής κεντροδεξιάς παράταξης, η οποία διαχρονικά εκπροσωπεί τις επιδιώξεις και τις προσδοκίες των δυναμικών στρωμάτων της κοινωνίας, όσων υποστηρίζουν εμπράκτως τις δημοκρατικές αρχές και αξίες, όσων υιοθετούν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, όσων πιστεύουν ότι ο ελληνικός λαός έχει αστείρευτες δυνατότητες προόδου. Αυτή η κραταιά παράταξη βρίσκεται πάνω από τα πρόσωπα, τα οποία αναλαμβάνουν κατά περιόδους να υπηρετήσουν το κόμμα από θέσεις ευθύνης.

Η διαπίστωση αυτή πρέπει να γίνει απ’ όλους κατανοητή και σεβαστή. Είναι γεγονός ότι προσωπικότητες με εξαιρετικές ικανότητες και πεπραγμένα υπηρέτησαν τη Ν.Δ., αρχής γενομένης από τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αλλά τα πρόσωπα καλούνται να υπηρετήσουν ένα δεδομένο σύνολο αξιών και αρχών για το κράτος, την οικονομία, την κοινωνία, την παιδεία, τον πολιτισμό.

Υπό την έννοια αυτή, τα πρόσωπα οφείλουν να απέχουν από κάθε δράση, επιλογή και τρόπο συμπεριφοράς που απάδει προς τις θεμελιώδεις παραταξιακές αξίες και αρχές. Δυστυχώς, αρκετά πρόσωπα που κλήθηκαν να υπηρετήσουν το κόμμα και τις κυβερνήσεις και κατέλαβαν θέσεις υψηλής ευθύνης δεν ανταποκρίθηκαν αναλόγως και κλόνισαν την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Κάποιοι θεώρησαν ότι το κόμμα πρέπει να διοικείται με βάση τα προσωπικά δίκτυα επιρροής, τις οικογενειακές σχέσεις και άλλου είδους αλληλεξαρτήσεις. Κάποιοι αναμείχθηκαν στις κομματικές υποθέσεις με ιδιοτελή συμφέροντα. Κάποιοι άλλοι επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν καταστατικές αρχές και αξίες. Ολα αυτά υπονόμευσαν την εσωκομματική δημοκρατία, τη σχέση με σημαντικά τμήματα του εκλογικού σώματος και, τελικά, την ίδια την προοπτική της παράταξης.

Σήμερα κανένας δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι αρκεί η επιλογή ενός αρχηγού-μεσσία, ο οποίος θα οδηγήσει τη Ν.Δ. στην εξουσία. Γιατί η παράταξη υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει χωρίς μεσσίες, και γιατί η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Αντιθέτως, είναι κρίσιμο να θεραπευθούν ουσιαστικές αδυναμίες στο προγραμματικό και ιδεολογικό επίπεδο, στη δημοκρατική λειτουργία των οργάνων του κόμματος.

Η Ν.Δ. πρέπει να ανασυνταχθεί και να επανέλθει στον δρόμο που αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα. Η επαφή της με την κοινωνία δεν μπορεί να γίνει με όρους επικοινωνίας, μάρκετινγκ και εκλογικής πλειοδοσίας. Πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, να αφουγκραστούμε τα πραγματικά προβλήματα, τις ανησυχίες και να αναζητήσουμε λύσεις. Να αφήσουμε πίσω τους αρχηγισμούς, τους περίκλειστους κύκλους επιρροής, τις ρηχές πολιτικές προσεγγίσεις.

Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ βαριά, και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό απ’ όσους διεκδικούν ρόλο στη διεύθυνση του κόμματος. Κατά πρώτο λόγο, η Ν.Δ. καλείται να ασκήσει υπεύθυνα τα χρέη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόνο μία υπεύθυνη αντιπολίτευση μπορεί να κτίσει μεθοδικά και συστηματικά μία νέα σχέση με την κοινωνία και τα αιτήματά της, η οποία θα της επιτρέψει τη διεκδίκηση της εξουσίας. Κατά δεύτερο λόγο, πρέπει να εργαστούμε συστηματικά στη σύνταξη ενός συνολικού προγράμματος για την ανάταξη της χώρας. Μία από τις επιπτώσεις των συμβάσεων δανεισμού που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές της είναι ότι αφαίρεσε από τα κόμματα τη δυνατότητα ενός αυτοτελούς πολιτικού προγράμματος επί του οποίου θα ζητήσουν την υποστήριξη των πολιτών. Η Ν.Δ. πρέπει να πρωτοστατήσει με ένα συνολικό νέο κυβερνητικό πρόγραμμα. Να αναδείξει τις ρεαλιστικές προτάσεις της. Να επαναφέρει το ενδιαφέρον των πολιτών. Να πείσει τους πολίτες ότι η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι διαχειριστικό ζήτημα, αλλά αποτελεί ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία που θεμελιώνεται στην κοινωνία μέσω της λειτουργίας των κομμάτων. Να αποτρέψει τις συνθήκες πολιτικής ηγεμονίας που επιχειρεί η ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ με αρνητικές συνέπειες για την προοπτική της χώρας και τη δημοκρατία.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στα σύγχρονα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε κυβερνητικούς σχηματισμούς. Να αναρωτηθούμε ποιες από τις θέσεις μας και τις οργανωτικές δομές μας είναι πλέον παρωχημένες και πώς πρέπει να αναθεωρηθούν.

Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα αλλάζει διαρκώς, όπως όλοι διαπιστώνουμε με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 έως σήμερα. Η κρίση εμπιστοσύνης προς τα κόμματα και τις κυβερνήσεις δεν θα αφήσει κανένα κόμμα ανεπηρέαστο. Τα αποτελέσματα των δύο εκλογών εντός του 2015 αναδεικνύουν τη μεγάλη πρόκληση για την παράταξή μας. Να ανακτήσει τα ερείσματά της στην κοινωνία και να αναδείξει μία νέα γενιά αιτημάτων που εγείρονται σε μία χώρα που διέρχεται μία πολυετή κρίση. Να ανανεώσει ομαλά το πολιτικό προσωπικό που βρίσκεται στις τάξεις της με ισχυρή κατάρτιση στον πυρήνα των αρχών της κεντροδεξιάς παράταξης και με γνώμονα την αξία και την ποιότητά του. Να αποφύγει την εσωστρέφεια, τις φιλονικίες και τις ομαδοποιήσεις που μας κόστισαν πολύ στο παρελθόν και να γίνει πραγματικός πυλώνας σταθερότητας της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας.

* Η κ. Μαριέττα Γιαννάκου είναι πρώην υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή