Αντιδράσεις προκαλεί η ΕΔΕ για Μαραντζίδη

Αντιδράσεις προκαλεί η ΕΔΕ για Μαραντζίδη

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρεία αποδοχή συγκεντρώνει η έκκληση για την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας που διατυπώθηκε με αφορμή τη διενέργεια ΕΔΕ από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε βάρος της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και του επιστημονικού υπευθύνου, καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη. Η έκκληση ήδη υπογράφεται από 400 πολίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών, ερευνητών και πνευματικών ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο κείμενο με τίτλο «Εκκληση για την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας» αναφέρεται: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τη διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος της δικής του Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και του επιστημονικού της υπευθύνου, καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη, για την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η διενέργεια, από ένα πανεπιστήμιο, μιας ΕΔΕ σε βάρος πανεπιστημιακής μονάδας και πανεπιστημιακών ερευνητών για ζητήματα μεθοδολογίας έρευνας, εγείρει μια σειρά από επώδυνα ερωτήματα, τα οποία δεν είχαν τεθεί στην σύγχρονη Ελλάδα, τουλάχιστον μετά τη χούντα των συνταγματαρχών. Συγκεκριμένα:

1. Θα κρίνει μια ΕΔΕ, δηλαδή μια διοικητική διαδικασία, την εφαρμογή της επιστημονικής μεθοδολογίας; Σε ποια χώρα και σε ποιο Πανεπιστήμιο είναι αποδεκτό κάτι τέτοιο;

2. Αποδέχεται η πανεπιστημιακή κοινότητα ότι μπορεί να διενεργούνται ΕΔΕ λόγω διαφωνίας με τα πορίσματα μιας έρευνας του καθένα μας;

3. Στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο; Γιατί, βάσει όλων των διαφορετικών νόμων που έχουν ισχύσει σε τούτη τη χώρα, αυτή είναι κατ’ εξοχήν η περίπτωση κατά την οποία ισχύει.

Ως επιστήμονες, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για την εξέλιξη αυτή, που –φοβούμαστε– ισοδυναμεί με άλμα στο κενό. Σε συνδυασμό, άλλωστε, με την πρόσφατη δικαστική δίωξη του καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ με αφορμή απόψεις που περιέχονται σε επιστημονικό του έργο, εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την πορεία της επιστημονικής κοινότητας. Θα πρέπει, άραγε, κατά την εκφορά του επιστημονικού μας λόγου, να ζητούμε πρώτα την άδεια των μελών μιας ενδεχόμενης επιτροπής ΕΔΕ;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή