Προϋποθέσεις «συνεργασίας» από το ΠΑΣΟΚ

Προϋποθέσεις «συνεργασίας» από το ΠΑΣΟΚ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Χαρ. Τρικούπη αντιλαμβάνονται ότι πρωτοβουλίες όπως το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και η γενικότερη προσπάθεια του κ. Αλ. Τσίπρα να αποκομίσει τη βοήθεια της αντιπολίτευσης σε καυτά θέματα, όπως το ασφαλιστικό, θα οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα, και στην ουσία όλων όσων συζητιόνται: στο ποια θα είναι, μεσοπρόθεσμα, η μορφή του κυβερνητικού σχήματος.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η κινητικότητα του κ. Τσίπρα το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν πηγάζει από πραγματική βούληση για συναίνεση αλλά από αδυναμία συγκέντρωσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να συμπτύξει δύσκολες ψηφοφορίες που αναμένονται τον επόμενο μήνα σε μία, προκειμένου να εξέλθει από τη στενωπό με μικρότερες και, ει δυνατόν, ελεγχόμενες, απώλειες. Ως ενδεικτική της «ειλικρίνειας» των προθέσεων του κ. Τσίπρα αναφέρουν την προσέγγιση με την Ενωση Κεντρώων.

Σε κάθε περίπτωση η κ. Φώφη Γεννηματά θέτει δύο απαρέγκλιτους όρους για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση. Πρώτον, να αποτυπώνει την ευρύτατη δυνατή πλειοψηφία και συνεννόηση. Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση όπου δεν θα ήταν παρόντα μόνο τα μικρότερα κόμματα του Κοινοβουλίου (όπως το Ποτάμι) αλλά και η Ν.Δ. Από τη Χαρ. Τρικούπη εξηγούν ότι ο όρος συμμετοχής της Ν.Δ. δεν οφείλεται σε κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά διότι σύντομα θα απαιτηθούν περισσότεροι από 200 βουλευτές για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η δεύτερη προϋπόθεση που θέτει η κ. Γεννηματά είναι η υπογραφή λεπτομερούς προγραμματικής συμφωνίας, όπου θα καθορίζονται με ακρίβεια οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων που θα συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Επίσης, στην προγραμματική συμφωνία θα πρέπει να καθορίζονται με σαφήνεια και τα θέματα που θα ανοίξουν, τα οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις «κόκκινες γραμμές» του ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Γεννηματά δεν θέτει ζήτημα πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι αρκετοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το συζητούν παρασκηνιακά. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησης θα πρέπει να τεθούν όλα εκ του μηδενός, συμπεριλαμβανομένου και του προσώπου του πρωθυπουργού. Αυτή την παράμετρο θέτουν και άλλα στελέχη, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη ανοιχτή διαφωνία με την κ. Γεννηματά, η οποία θεωρεί ότι σε περίπτωση κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας, ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να «βγει από το κάδρο», αλλά να αναλάβει τις ευθύνες των επιλογών του. Σχετική συμφωνία μεταξύ όλων στη Χαρ. Τρικούπη υπάρχει επί της ανάγκης το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει μακριά από οποιαδήποτε κυβερνητική θέση.

Στη Χαρ. Τρικούπη θα επιμείνουν στις θέσεις που έχουν τόσο στο αγροτικό όσο και, κυρίως, στο ασφαλιστικό. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε πριν από τέσσερις ημέρες από το ΙΣΤΑΜΕ εκφράστηκε η ανησυχία ότι, βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά από την εισήγηση του κ. Γ. Κατρούγκαλου, κινδυνεύει το σύνολο του οικοδομήματος της ασφάλισης, καθώς οι συντάξεις θα λάβουν προνοιακό χαρακτήρα, γεγονός που θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά για όσους δίνουν ασφαλιστικές εισφορές. Και τούτο διότι οι εν ενεργεία εργαζόμενοι θα αναζητήσουν εναλλακτικές οδούς ασφάλισης, ουσιαστικά διαλύοντας τον δημόσιο πυλώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή